logo
wvhj2023
© Havenbedrijf Rotterdam
© Havenbedrijf Rotterdam
10 juli 2024

4 consortia op shortlist voor bouwen drijvend zonnepark op De Slufter

4 consortia van onder meer energiebedrijven Eneco en RWE staan op de shortlist om een drijvend zonnepark op De Slufter te gaan bouwen. In de haven van Rotterdam is 80 hectare wateroppervlakte beschikbaar.

Het gebied kan in potentie een geïnstalleerd vermogen van circa 128 megawattpiek aan zonnepanelen kwijt en zou daarmee het grootste drijvende zonnepark van Europa kunnen herbergen. De ontwikkeling van het project ging al in 2015 van start – en onder de vlag van het Nationaal Consortium Zon op Water werd een pilot uitgevoerd – en bereikt nu de laatste fase.

Tender
Havenbedrijf Rotterdam voert, mede namens Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf, de tender uit en stelde uit meerdere gegadigden een shortlist samen van 4 kanshebbers.

Het eerste consortium bestaat uit ENECO Solar, Rebel Energy & Infra Developers en GroenLeven. De tweede gegadigde is RWE Solar Netherlands. De derde partij is het bedrijf Slufter dat opgericht wordt door BESIX Group en Perpetum Energy. De laatste kanshebber is Sun Float Power dat bestaat uit DevCap Infra, Solinoor en Enerparc.

Definitieve bieding
Deze deelnemende partijen krijgen tot eind november dit jaar de mogelijkheid om een definitieve bieding te doen. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2025 een keuze gemaakt wordt.

Een belangrijk criterium is een goede samenwerking met de beheerorganisatie Slufter, dat het baggerspeciedepot beheert en onderhoudt. Deze werkzaamheden moeten doorgang kunnen vinden tijdens de aanleg en operationele fase van het drijvende zonnepark.

Verontreinigde baggerspecie
In het depot De Slufter wordt verontreinigde baggerspecie opgeslagen. Door dit te combineren met de opwek van zonne-energie is voor het realiseren van duurzame energie op deze locatie geen extra ruimte nodig.

De uiteindelijke exploitant is zelf verantwoordelijk voor de verkoop van de opgewekte energie. Er zijn daarbij volgens het havenbedrijf volop mogelijkheden in het nabijgelegen gebied voor directe verbindingen. Het zonnepark kan zo ook potentieel bijdragen aan het verlichten van netcongestie in het gebied.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten