De proef moet aantonen dat de ontwikkeling van drijvende zonnesystemen technisch en economisch haalbaar zijn op wateren met ruige condities. Daarnaast wordt er gekeken aan welke eisen dergelijke systemen moeten voldoen, zodat waterbeheerders er succesvol een vergunning voor kunnen afgeven. Het is de bedoeling dat de proef op 1 september start. Als de proef succesvol is, onderzoeken Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam of het mogelijk is om op commerciële basis een grootschalig zonneveld op de Slufter te realiseren. Recentelijk onthulde de redactie van Solar Magazine al dat het consortium Zon op Water 3 drijvende zonnepanelen van 100 megawattpiek wil realiseren tot en met 2019.
De Slufter is een depot voor verontreinigd sediment van circa 250 hectare op de Maasvlakte. Vanwege de uiterst westelijke ligging van het baggerdepot bevindt de Slufter zich op een van de meest zonrijke plekken in Nederland. Uit een eerdere proef is gebleken dat de condities op de Slufter zware constructieve eisen stellen aan de drijvende pv-systemen. In de nieuwe proef worden deze ervaringen meegenomen. Naar inschatting kunnen op de Slufter zo’n 500.000 zonnepanelen geplaatst worden, met een vermogen van minimaal 85 megawattpiek; gelijk aan duurzaam opgewekte stroom voor minimaal 25.000 huishoudens. Het zonnepark op de Slufter zou het grootste drijvende zonnepark van Nederland en Europa worden.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.