logo
wvhj2023
© Claffra | Dreamstime.com
© Claffra | Dreamstime.com
9 juli 2024

Wereldwijde markt voor batterijen maakt grootste groei ooit door

De wereldwijde markt voor energieopslag is in 2023 bijna verdrievoudigd, de grootste jaar-op-jaargroei ooit. De groei vindt plaats tegen de achtergrond van de laagste prijzen ooit. China leidde dans.

Aan het begin van dit kalenderjaar lagen de kosten voor kant-en-klare energieopslagsystemen in China 43 procent lager dan een jaar geleden, op een recordlaagte van 115 dollar per kilowattuur voor batterijen met een opslagduur van 2 uur. Dat melden de onderzoekers van Bloomberg New Energy Finance (BloombergNEF).

97 gigawattuur
Vorig jaar werd er wereldwijd 45 gigawatt vermogen aan energieopslagsystemen geïnstalleerd, goed voor een opslagcapaciteit van 97 gigawattuur.

De analisten van BloombergNEF verwachten dat er dit kalenderjaar wereldwijd voor het eerst meer dan 100 gigawattuur aan opslagcapaciteit wordt toegevoegd, grotendeels gedreven door de groei in China dat opnieuw de grootste markt voor energieopslag ter wereld zal zijn.

Amerika
De op een na grootste markt zal Amerika zijn, waar klimaatdoelen van individuele staten, aankopen door nutsbedrijven en aantrekkelijke commerciële voorwaarden in onder meer Texas de markt aanjagen.

In Europa, het Midden-Oosten en Afrika zullen batterijen voor woningen een grote bron van vraag blijven, met name aangevoerd door Duitsland en Italië. BloombergNEF verwacht verder veel van de batterijenmarkt in Oostenrijk, Zwitserland, België, Zweden, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

442 gigawattuur
Tot 2030 zal de wereldwijde energieopslagmarkt een jaarlijks groeipercentage van 21 procent kennen, wat resulteert in een markt van 137 gigawatt en 442 gigawattuur in 2030.

Dalende kosten voor energieopslag, zoals in China, zijn daarbij volgens de onderzoekers wel essentieel om meer toepassingen van batterijen economisch haalbaar te maken. De belangrijkste drijver van deze dalende kosten zijn lithium-ijzerfosfaat (lfp)-batterijen, die geen nikkel gebruiken en marktaandeel blijven veroveren op lithium-ionbatterijen. De groei van het marktaandeel van lfp-batterijen wordt mogelijk gemaakt door een schaalvergroting van de productiecapaciteit van Chinese batterijfabrikanten. Het marktaandeel van lithiumnikkelmangaankobaltoxide (nmc)-batterijen zal in 2030 gedaald zijn tot 1 procent.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten