logo
wvhj2023
© ElaadNL
© ElaadNL
26 juni 2024

Actieplan moet onduidelijkheid over kosten laden elektrische auto’s halt toeroepen

De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) heeft samen met de overheid, marktpartijen en andere belanghebbenden een actieplan opgesteld om de prijstransparantie voor elektrisch laden te verbeteren.

De NAL wil dat rijders van een elektrische auto erop kunnen vertrouwen dat zij altijd en overal eenvoudig kunnen laden én dat ze bij een laadpaal direct kunnen zien wat de laadsessie kost.

Actielijnen
In het Actieplan Prijstransparantie zijn concrete maatregelen en acties opgenomen om daartoe de prijstransparantie te verhogen. Dit zodat voor een elektrische rijder die bij een laadpaal staat direct duidelijk is wat de laadsessie moet gaan kosten. Dit geldt zowel voor, tijdens als na de laadsessie. Ook moet de mogelijkheid om te laden zonder laadpas aangeboden worden, het zogenaamde ad-hocladen.

De actielijnen van het actieplan zijn: Informeren en Bewustwording, Open Data, Prijsvermelding ter plekke, Ad-hocladen, Laden met abonnement, Harmoniseren tarieven en prijsopbouw, Monitoring en Contractmanagement, en Toezicht.

Bewustwording
De verschillende deelnemers willen bijvoorbeeld meer en beter toegankelijke informatie beschikbaar stellen over de totstandkoming van de prijs en de keuzes die een elektrische rijder kan maken. Door data eenvoudig toegankelijk te maken, willen ze via innovatieve diensten informatie over prijzen en diensten bij de eindgebruikers aanbieden.

Door direct afrekenen bij de laadpaalexploitant gemakkelijker te maken, bieden de stakeholders de elektrische rijders een concurrerende afrekenmethode met eenvoudige prijsvorming. Tot slot willen ze de samenwerking tussen laadpaalexploitanten en laaddienstverleners verbeteren met meer garantie op een correct en tijdig inzicht in de prijs. Door het terugbrengen van het prijsverschil bij laden op publieke laadpalen kan de eindgebruiker zo in de toekomst vertrouwen op een redelijke prijs, zonder zich te hoeven verdiepen in de lokale prijzen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten