logo
wvhj2023
© Alfen
© Alfen
12 juni 2024

Alfen levert 90 megawattuur batterijen voor balanceren stroomnet Zweden

Alfen gaat met Ellevio Energy Solutions op 5 locaties in Zweden batterijen plaatsen om het stroomnet te stabiliseren. De batterijen hebben in totaal een vermogen van 90 megawatt en 90 megawattuur opslagcapaciteit.

De energieopslagsystemen krijgen een vermogen uiteenlopend van 10 tot 40 megawatt. De systemen worden ontworpen voor meerdere doeleinden, maar aanvankelijk voor de levering van secundaire services op de Zweedse balanceringsmarkt om de flexibiliteit en stabiliteit van het elektriciteitsnet en de beschikbaarheid van energie te vergroten.

9 tot 12 maanden
De laatste batterijen worden in de eerste helft van het kalenderjaar 2025 uitgeleverd. Op alle locaties wordt het modulaire energieopslagsysteem TheBattery Elements geïmplementeerd.

De 5 locaties worden in fases geopend. Vorig jaar heeft Alfen het eerste energieopslagsysteem in Grums geopend om voor meer balans te zorgen op het nationale net. De 10-megawatt-batterij was destijds de grootste batterij van Zweden. Begin mei vierden Ellevio en Alfen de opening van een 15-megawatt-batterij in Kungsbacka en in Lindome. In de komende 9 tot 12 maanden worden nog 2 andere systemen geopend in Malardalen en Örebro. Als deze klaar zijn, zal de locatie in Örebro met een vermogen van 40 megawatt en een opslagcapaciteit van 40 megawattuur een van de grootste batterijen van Zweden zijn.

2 keer zoveel
‘We zijn ontzettend trots op het werk dat we samen met Ellevio verrichten om het Zweedse net te versterken en stabiliseren, zodat energie overal in het land betrouwbaarder en beter beschikbaar wordt’, aldus Stephanie Schockaert, commercieel directeur van Energy Storage Solutions bij Alfen. ‘Naar verwachting zal Zweden de komende 25 jaar meer dan 2 keer zoveel energie verbruiken als nu. Om deze groei te ondersteunen, moet het stroomnet significant worden gemoderniseerd. Aangezien fluctuerende en groene energie zoals wind- en zonne-energie een steeds groter deel uitmaken van het elektriciteitssysteem, is een goede balans tussen vraag en aanbod essentieel. Als het niet waait of de zon niet schijnt, zorgen batterijsystemen ervoor dat energie beschikbaar en betrouwbaar blijft.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten