logo
wvhj2023
© Chapter
© Chapter
10 juni 2024

Chapter levert digitale trainingen aan zonnepaneelinstallateur Coppens Energie

Hoe verhoog je de kwaliteit en veiligheidsbewustwording in een dynamisch bedrijf in de solarbranche? Op zoek naar antwoorden schakelde Coppens Energie Chapter in voor digitale trainingen, waaronder toolboxen.

Coppens Energie is al meer dan 10 jaar actief in de zonne-energiesector. Sinds 2011 installeert het bedrijf met een team van 15 monteurs jaarlijks tussen de ruim 800 en 1.000 pv-systemen.

Veiligheidsbewustwording
‘Coppens staat bekend om hun kwaliteit en veiligheid, maar toch bestond de behoefte om veiligheidsbewustwording en naleving van veiligheidsprotocollen nog verder te verbeteren’, vertelt Rutger Laman Trip, chief operating officer bij Chapter. ‘Er was behoefte om op een effectieve en efficiënte manier het Toolbox-ritme te borgen.’

Laman Trip legt uit dat het installatiebedrijf behoefte had aan een gestructureerde en efficiënte aanpak voor hun trainingsprocessen. Traditionele methoden waren niet interactief genoeg en moeilijk toegankelijk voor alle monteurs. Bovendien was er een gebrek aan consistentie en een inefficiënte kennisoverdracht tussen teams. Ook was de kwaliteitsmanager veel tijd kwijt aan het voorbereiden en uitwerken van het trainingsmateriaal.

Blended learning
Coppens Energie koos als oplossing voor het digitale trainingsplatform Chapter. ‘Ons platform biedt maandelijkse “toolboxen” met interactieve trainingssessies over specifieke veiligheidsthema’s en -procedures’, duidt Laman Trip.

Vanuit het concept Toolbox Plus en de bibliotheek met uiteenlopende thema’s – specifiek voor pv-installateurs – helpen deze digitale trainingen om de installatiekwaliteit te verbeteren door verruiming van kennis. Bij de Toolbox-trainingen wordt de lesstof via blended learning met de Chapter-app in de weken voorafgaand aan de Toolboxmeeting doorgenomen. Tijdens de toolboxmeeting – op locatie – wordt de lesstof besproken in het format van Chapter. Daarbij worden stukjes uit de digitale training erbij gepakt om klassikaal te bespreken.

Digitaal trainen
‘Ik geloof dat digitaal trainen van mensen echt de toekomst heeft’, vertelt Stefan Coppens van Coppens Energie. ‘De lesstof draagt bij aan kwaliteitsverbetering en veiligheidsbewustwording en blijft de medewerker beter bij. Daarnaast bespaart deze oplossing ons tijd doordat we het wiel niet zelf hoeven uit te vinden. De voorbereiding, uitvoering en aanwezigheidsregistratie van een toolboxmeeting kostte op de traditionele manier namelijk best veel tijd.’

De Toolboxen van Chapter kennen elke maand een nieuw onderwerp en stellen installateurs in staat om direct te voldoen aan de VCA-eisen doordat de toolboxtrainingen gelogd kunnen worden. Monteurs kunnen daarbij overal met internettoegang trainen. Werkgevers kunnen via een handzaam overzicht de gedetailleerde voortgang van elke monteur zien. Bovendien zijn ze ervan verzekerd dat alle monteurs altijd up-to-date zijn over de laatste veiligheidsrichtlijnen. Doordat monteurs meer kennis hebben van veiligheidsprocedures werken ze ook veiliger, wat weer leidt tot minder veiligheidsincidenten. Regelmatige trainingen houden monteurs bovendien scherp. Kennisopbouw wordt normaler, waardoor er een leercultuur ontstaat en de kwaliteit omhooggaat en de productiviteit toeneemt.

Onboarding nieuwe collega’s
Wanneer straks de markt weer aantrekt, is onboarding ook een onderdeel waar Chapter bij helpt.

‘De tool ondersteunt de nieuwe collega’s bij het begrijpen van het vak en de terminologie’, aldus Coppens. ‘Zo zijn ze snel up to speed en spreken we direct dezelfde taal. En het helpt ook bij de diversificatie van de producten die we in de toekomst kunnen aanbieden.’

25 à 40 minuten
‘Uit metingen blijkt dat bedrijven die gebruikmaken van onze toolboxen wezenlijk tijd besparen’, vertelt Laman Trip. ‘Zo bespaart de kwaliteitsmanager minimaal 8 uur per maand aan voorbereiding en 4 uur aan uitvoering en organisatie van de aanwezigheidsregistratie om voorbereid te zijn voor inspecties. Medewerkers spenderen gemiddeld 25 à 40 minuten per persoon per maand aan de Toolbox Plus-training in ons platform.

Ook voor een verbreding van de kennis van collega’s is het platform van Chapter goed in te zetten. Laman Trip besluit: ‘Zo is er meer te leren over bijvoorbeeld warmtepompen en thuisbatterijen. Dit is een van de slimme oplossingen om je op de toekomst voor te bereiden.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten