logo
wvhj2023
© Wirestock | Dreamstime.com
© Wirestock | Dreamstime.com
4 juni 2024

Tweede Kamer wil wet schrappen salderingsregeling zonnepanelen in najaar behandelen

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie waarmee het nieuwe kabinet opgeroepen wordt om de wet die het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen regelt dit najaar te behandelen.

PVV, NSC, BBB en VVD meldden in hun hoofdlijnenakkoord voor het nieuwe kabinet dat zij de mogelijkheid om te salderen per 1 januari 2027 willen beëindigen.

Zeer kleine meerderheid
Henri Bontenbal (CDA) diende afgelopen week tijdens het debat over de Energiewet een motie in waarmee hij de nieuwe regering oproept om zo snel mogelijk een wetsvoorstel in te dienen waarmee het stopzetten van de saldering geregeld wordt. Door het wetsvoorstel dit najaar tegelijkertijd met het Belastingplan 2025 te behandelen, hoopt het Tweede Kamerlid een einde te maken aan de onduidelijkheid en onzekerheid die in de consumentenmarkt leeft over investeringen in zonnepanelen.

De motie van Bontenbal is met een zeer kleine meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen. De motie werd met 77 stemmen voor en 73 stemmen tegen aangenomen.

PVV stemt tegen
D66, Volt, NSC, ChristenUnie, SGP, CDA, VVD, BBB, JA21 en Forum voor Democratie stemden voor de motie. Opvallend is dat regeringspartij PVV tegen de motie stemde waar de andere nieuwe regeringspartijen – VVD, NSC en BBB – juist voor de motie stemden om de wet voor het stopzetten van de salderingsregeling snel te behandelen in het parlement.

Of de wet daadwerkelijk dit najaar in de Tweede Kamer behandeld zal worden, hangt af van hoe snel het nieuwe kabinet geïnstalleerd wordt en of het de nieuwe minister lukt het wetsvoorstel op tijd klaar te hebben. Bovendien kan een minister beslissen om een motie naast zich neer te leggen.

Motie D66 weggestemd
De tijdens het debat over de Energiewet ingediende motie van Ilana Rooderkerk (D66) om de salderingsregeling niet in één keer af te schaffen maar een zorgvuldig afbouwpad te hanteren met oog voor een acceptabele terugverdientijd, werd met een ruime Kamermeerderheid weggestemd.

Naast D66 stemden alleen Volt, ChristenUnie, SGP, CDA en JA21 voor de motie. Daarmee werd de motie met 23 stemmen voor en 127 stemmen tegen verworpen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten