logo
wvhj2023
© Martin Graf | Dreamstime.com
© Martin Graf | Dreamstime.com
3 juni 2024

BVES: eind dit jaar thuisbatterij bij 2 miljoen consumenten in Duitsland

Aan het einde van dit kalenderjaar hebben 2 miljoen gezinnen in Duitsland een thuisbatterij. Die verwachting spreekt de Duitse Vereniging voor Energieopslagsystemen (BVES) uit.

‘De aanhoudende, zeer positieve ontwikkeling van de markt laat zien dat het belang van energieopslagsystemen voor een stabiel en kostenefficiënt energiesysteem aanzienlijk toeneemt’, aldus Urban Windelen, Managing Director van de BVES.

15,7 miljard euro
Windelen meldt dat de energieopslagsector in Duitsland afgelopen kalenderjaar een omzet boekte van 15,7 miljard euro.

‘De industrie bedient nu de verschillende markten over het hele scala aan toepassingen in de 3 sectoren elektriciteit, warmte en mobiliteit’, aldus Windelen. ‘Tegelijkertijd genereert energieopslag nog niet de kracht die het zou kunnen genereren, vooral in het industriële segment. Daar wordt het nog steeds tegengehouden door politieke en regelgevende maatregelen.’

Groter dan 20 kilowattuur
Ongeveer een derde van de thuisbatterijen bij Duitse consumenten is al groter dan 20 kilowattuur. Tegen het einde van 2024 zullen volgens BVES bovendien meer dan 2 miljoen eengezinswoningen een energieopslagsysteem gebruiken.

Dit betekent volgens de branchevereniging dat 15 procent van alle eengezinswoningen in Duitsland straks al grotendeels zelfvoorzienend zal zijn met hun opslagsysteem. De totale capaciteit van huishoudelijke energieopslagsystemen heeft eind vorig jaar het niveau van 6 gigawatt bereikt.

Industrie
Ondanks het enorme potentieel, registreerde het marktsegment ‘industrie & handel’ afgelopen kalenderjaar opnieuw slechts een lichte omzetgroei in vergelijking met 2022. De markt blijft volgens de BVES projectafhankelijk en het gebrek aan stimulansen voor flexibilisering en decarbonisatie belemmert de exploitatie van het grote potentieel. De totale capaciteit van grootschalige batterijopslagsystemen bedroeg eind vorig jaar meer dan 1,5 gigawattuur.

Fluctuerende prijzen op de spotmarkt en het potentieel van colocatie met windmolens en zonnepanelen wakkeren de vraag naar grootschalige batterijen verder aan. ‘Meer dan twee derde van de bedrijven verwacht een omzetstijging ten opzichte van het voorgaande jaar, vooral op het gebied van systeeminfrastructuur, industrie en mobiliteit’, aldus Windelen.

Strategie
Windelen besluit: ‘De grote onzekerheid op het gebied van politiek en regelgeving blijft de grootste hindernis voor de industrie. Hoewel de regering en de Bondsdag zeker constructieve benaderingen laten zien, zoals de langverwachte strategie voor elektriciteitsopslag laat zien, is het nog steeds onduidelijk hoe en wanneer deze concreet zullen worden geïmplementeerd. De juiste problemen worden zeker aangepakt, maar het lijkt erop dat de opdracht om de problemen op te lossen nog niet is gegeven of is geweigerd. Het is nu cruciaal dat de positieve politieke ontwikkeling niet opnieuw verzandt in de kleine details en verpulverd wordt. Wat het energiesysteem en de opslagsector eindelijk nodig hebben, is een geïntegreerde strategie die alle sectoren van elektriciteit, warmte en mobiliteit omvat en zich richt op de integratie van alle opslagtechnologieën.’ 

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten