logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
31 mei 2024

Vlaanderen gaf vorig jaar 55,8 miljoen euro subsidie aan thuisbatterijen

De Vlaamse regering heeft vorig jaar 55,8 miljoen euro subsidie toegekend aan thuisbatterijen, blijkt uit de Beleids- en begrotingstoelichting (BBT) die de Vlaamse regering aan het Vlaams Parlement heeft toegestuurd

Bij de begrotingsuitvoering blikt de Vlaamse regering traditiegetrouw terug op de beleids- en begrotingsprestaties van het voorbije kalenderjaar.

Subsidiestop
Eerder werd al bekend dat Vlaanderen vorig jaar 47.796 nieuwe thuisbatterijen verwelkomde; een daling van 9 procent ten opzichte van het kalenderjaar 2022. Bij de registratie van thuisbatterijen was afgelopen kalenderjaar een duidelijk effect zichtbaar van de subsidiestop. Zo registreerde Fluvius in maart – de laatste maand waarin consumenten subsidie voor thuisbatterijen konden aanvragen – 8.595 nieuwe thuisbatterijen. Na een dip in het aantal registraties in de maanden die volgden, is sinds de zomer van vorig jaar duidelijk weer een stijgende lijn ingezet.

Toenemend succes
In de toelichting op haar begroting bevestigt de Vlaamse regering dat de thuisbatterijpremie de voorbije jaren een toenemend succes kende. ‘Terwijl in 2019 slechts 29 premies zijn uitbetaald en 337 premies in 2020, nam het aantal aanvragen vanaf 2021 exponentieel toe. Enerzijds werd de markt van thuisbatterijen meer matuur en wordt bij quasi elke nieuwe pv-installatie standaard een thuisbatterij als optie aangeboden. Anderzijds werd de interesse ook veel groter na het wegvallen van de terugdraaiende teller en de hogere premie sinds april 2021.’

In 2022 ging het in totaal al om 33.258 aanvragen. Afgelopen jaar, in 2023, werden 43.556 dossiers behandeld. Er werd in totaal 55,8 miljoen euro aan premies toegekend.

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker welke thuisbatterijen in Vlaanderen, en in Nederland, verkrijgbaar zijn. Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Bekijk dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten