Enkel installaties die uiterlijk op 31 maart 2023 gekeurd en in gebruik genomen zijn, zullen nog een premie krijgen. Tot 9 maanden na ingebruikname van de thuisbatterij zullen mensen in die situatie de premie nog kunnen aanvragen. Minister van Energie Zuhal Demir wijst op experts en consumentenorganisatie Test-Aankoop die eerder al aankaartten dat de premie niet helpt én thuisbatterijen sowieso niet in veel gezinssituaties rendabel zijn.
Premie warmtepompboiler verdubbeld
Waar de premie voor de thuisbatterij stopgezet wordt, wordt de premie voor de warmtepompboiler verdubbeld. ‘De middelen die vrijkomen, zetten we zo efficiënter in voor het ondersteunen van de investering in een warmtepompboiler voor het opwekken van sanitair warm water, een ‘thermische’ batterij, wat het energieverbruik enorm kan verlagen’, aldus Demir. ‘Naar schatting staan er in Vlaanderen nog 500.000 à 600.000 klassieke elektrische boilers. Dit zijn allemaal grote energievreters die niet meer thuishoren in onze woningen. Eigenlijk moet een warmtepompboiler de standaardtechnologie worden. We kunnen ons niet langer permitteren om een energieverslindende, klassieke elektrische boiler te blijven gebruiken. Met een eenvoudige ingreep kunnen we het elektriciteitsverbruik drastisch doen dalen.’
Eerder dit jaar werd al beslist om de steun te verhogen van 300 naar 450 euro. De steun wordt nu nog eens verdubbeld naar 900 euro voor installaties met eindfactuur sinds 1 juli 2022. Deze hogere premie loopt tot eind 2025.
20.000 premieaanvragen thuisbatterij
Minister Demir meldt verder dat er dit jaar al voor bijna 20.000 thuisbatterijen subsidie is aangevraagd. Ze verwacht dat er dit jaar uiteindelijk 30.000 premies worden aangevraagd voor een budget van 45 miljoen euro.
Evaluatie: subsidie niet nodig
Vlaanderen evalueert het subsidiesysteem voor de thuisbatterij jaarlijks. Uit de nieuwste evaluatie blijkt volgens de minister dat de subsidie niet echt nodig is om burgers aan te zetten om in een thuisbatterij te investeren. Ook met een vrij lange terugverdientijd van ongeveer 10 tot 15 jaar en meer, investeren consumenten volgens haar nog steeds massaal in een thuisbatterij. ‘Budgettair gaan hier veel middelen naartoe, die beter en efficiënter ingezet kunnen worden. En aangezien het geld niet aan de bomen groeit, moeten we dan ook keuzes maken', aldus Demir.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.