logo
wvhj2023
© Vrezh Gyozalyan | Dreamstime.com
© Vrezh Gyozalyan | Dreamstime.com
25 mei 2024

Aandeel met dwangarbeid besmet silicium in zonnepanelen daalt snel

Het percentage silicium in zonnepanelen uit de Chinese regio Xinjiang dat in verband wordt gebracht met dwangarbeid door Oeigoeren is in 2023 met 2 procent gedaald. Verdere daling ligt bovendien in het verschiet.

Dat meldt marktonderzoeksbureau InfoLink. Waar in 2022 nog 32 procent van het silicium afkomstig was uit Xinjiang, was dat het afgelopen kalenderjaar 30 procent.

90 procent
De Europese zonne-energiemarkt is sterk afhankelijk van de import van Chinese zonnepanelen. Tot 90 procent van de geïnstalleerde zonnepanelen komt naar schatting van de analisten van InfoLink uit China. Het marktonderzoeksbureau heeft op basis van cijfers van de Chinese douane en fabrikanten becijferd dat de afgelopen 2 kalenderjaren ongeveer 50 procent van de Chinese zonnepaneelexport naar Europa ging.

In het eerste kwartaal van dit kalenderjaar is dat percentage gedaald naar 35 procent. Chinese zonnepaneelproducenten zijn momenteel actief op zoek naar overzeese markten om producten kwijt te kunnen als gevolg van de marktoverschotten in de toeleveringsketen. Het prijsverschil tussen Chinese en in Europa geproduceerde zonnepanelen is aanzienlijk, volgens InfoLink afhankelijk van het type zonnepanelen 5 tot 8 eurocent per wattpiek.

Europees verbod
Chinese fabrikanten kijken niet alleen met argusogen naar de Europese wens om over een eigen pv-industrie te beschikken, maar ook over het ophanden zijnde Europese verbod op producten die gemaakt zijn met dwangarbeid. Met 555 stemmen voor, 6 stemmen tegen en 45 onthoudingen werd het wetsvoorstel afgelopen maand door het Europees Parlement aangenomen. De tekst van de verordening moet nog formeel worden goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie, wat naar verwachting nog deze maand zal gebeuren.

Zodra de tekst van de verordening ook is goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie zal deze gepubliceerd worden in het Publicatieblad van de EU. De EU-lidstaten moeten de nieuwe regels vervolgens over 3 jaar gaan toepassen.

Op hun hoede
Volgens InfoLink zijn Chinese fabrikanten op hun hoede, omdat de EU in de toekomst China’s zonnecellen en zonnepanelen uit Xinjiang kan aanwijzen als belangrijke observatiedoelen, aangezien de wet lidstaten of de EU-Commissie toestaat om producten of gebieden met een hoog risico op dwangarbeid te identificeren.

Dit betekent dat ze proactief onderzoek kunnen doen naar Chinese zonne-energieproducenten waarvan vermoed wordt dat ze betrokken zijn bij dwangarbeid of polysilicium uit Xinjiang gebruiken.

Geen certificaat van oorsprong
‘En dat kan de toegang van Chinese zonne-energieproducten tot de EU belemmeren’, concludeert Corinne Lin, hoofdonderzoeker bij InfoLink. ‘Op dit moment hoeven Chinese zonnepanelen geen certificaat van oorsprong voor te leggen voor polysilicium of wafers om de EU binnen te komen. Ook is er weinig prijsverschil tussen zonnepanelen gemaakt van polysilicium uit Xinjiang en polysilicium uit andere gebieden.’

Sommige Europese distributeurs hebben volgens InfoLink Chinese fabrikanten gevraagd om, wanneer de Europese verordening ingaat, geen zonnepanelen meer te verschepen die zijn gemaakt van polysilicium uit Xinjiang. Lin: ‘Fabrikanten zullen van tevoren certificaten moeten voorbereiden en de productie moeten plannen. Als we kijken naar de productiecapaciteit van “Xinjiang”- en “niet-Xinjiang”-polysilicium voor de kalenderjaren 2022 en 2026, dan zien we dat de capaciteit van polysilicium in Xinjiang elk jaar blijft stijgen, maar dat het relatieve aandeel in de productie geleidelijk daalt. Dit wijst erop dat Chinese producenten van polysilicium uitbreiden naar regio’s buiten Xinjiang.’

Blijven exporteren
De analisten van InfoLink verwachten dat Chinese fabrikanten zonnepanelen gemaakt van silicium buiten Xinjiang hun producten gewoon naar Europa kunnen blijven exporteren. Lin: ‘Daarom zal de verordening op de Europese markt naar verwachting beperkte gevolgen hebben voor de vraag naar en de prijs van Chinese zonnepanelen, maar de werkelijke situatie zal nog steeds afhangen van de handhavingsinspanningen van de Europese lidstaten en de Europese Commissie.’

Het is daarom volgens haar afwachten of de EU een reeks onderzoeken naar dwangarbeid tegen Chinese zonne-energiefabrikanten zal starten. ‘Als de EU besluit om de verordening strenger te maken, zullen Chinese fabrikanten die naar Europa exporteren bovendien te maken krijgen met stijgende productiekosten en dat zal gevolgen hebben voor de spotprijs op de Europese markt en de vraag naar Chinese zonnepanelen. Als dat gebeurt, zal de uitrol van zonnepanelen in de EU een klap krijgen als de lokale productiecapaciteit niet is verbeterd. Vooralsnog verwachten we echter dat de impact van de Europese verordening beperkt zal zijn, maar dat zal pas duidelijker worden wanneer de wet wordt geïmplementeerd en de dynamiek van de wet moet daarom voortdurend in de gaten worden gehouden.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten