logo
© Chuyu | Dreamstime.com
© Chuyu | Dreamstime.com
20 april 2024

Europese import zonnepanelen uit China trekt weer aan, voorraad 50 procent gedaald

De export van zonnepanelen uit China naar Europa is in de eerste maanden van het kalenderjaar weer aangetrokken. In januari groeide de export met 20 procent ten opzicht van december om in februari door te groeien.

Dat meldt het Chinese marktonderzoeksbureau InfoLink op basis van data van de Chinese douane.

Wereldwijde export
Niet alleen de export naar Europa, de Chinese export groeide wereldwijd. In januari exporteerde China in totaal 21,9 gigawattpiek zonnepanelen; 35 procent meer dan in december. In februari bedroeg de export 21,2 gigawattpiek.

In de eerste 2 maanden van het kalenderjaar groeide de export daarmee met 45 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De top 3 importerende regio’s van Chinese zonnepanelen waren Europa, India en Brazilië die samen in januari en februari goed waren voor 60 procent van de Chinese export. ‘De dominantie van Europa kan worden toegeschreven aan de sneller dan verwachte uitputting van voorraden en het vroegtijdig aanleggen van voorraden als gevolg van de crisis in de Rode Zee’, aldus de analisten van InfoLink. ‘Voor India en Brazilië zorgden respectievelijk beleidswijzigingen en het einde van het fiscale jaar voor een stijging van de import in januari en februari.’

Europa
Europa importeerde in januari 6 gigawattpiek zonnepanelen uit China, een groei van 20 procent ten opzichte van december. In februari groeide de import door tot 8 gigawattpiek. De totale import van 14 gigawattpiek in de eerste 2 maanden van het kalenderjaar betekent wel een daling van 18 procent ten opzichte van de import van vorig jaar.Gezien de hogere vrachtprijzen en de leveringsrisico’s van eind 2023 tot begin 2024 hebben distributeurs volgens de marktanalisten hun voorraden op voorhand opgemaakt. Statistieken van InfoLink tonen volgens het marktonderzoeksbureau aan dat de voorraden van zonnepaneelproducenten in Europa met 50 procent zijn afgenomen. Sinds eind vorig jaar zijn de meeste importen naar Europa TOPCon-zonnepanelen. De marktomstandigheden zullen waarschijnlijk verbeteren tijdens de overgang van p-type naar n-type.

In februari bedroegen de spotprijzen voor TOPCon-zonnepanelen in Europa 12,5 Amerikaanse dollarcent per wattpiek (red. Free On Board (FOB)), een lichte daling ten opzichte van de 13 Amerikaanse dollarcent per wattpiek in januari. ‘De zonnepaneelprijzen blijven nieuwe dieptepunten bereiken en er is weinig ruimte voor verdere dalingen’, aldus de analisten. ‘In voorbereiding op prijsstijgingen pasten moduleproducenten de Cost, Insurance and Freight (CIF)-, Delivered Duty Paid (DDP)- en Delivered At Place (DAP)-prijzen (de voor kosten, verzekering en vracht (CIF)), -prijzen aan voor export naar Europa. Maar de uiteindelijke prijs hangt af van onderhandelingen met eindgebruikers. Voorlopig lijken de zonnepaneelprijzen zich in Europa te stabiliseren op 11 tot 13 Amerikaanse dollarcent per wattpiek.’

Azië-Pacific
De Aziatisch-Pacifische markt importeerde in januari 8,8 gigawattpiek Chinese zonnepanelen. Dat is 33 procent meer dan in december. In januari daalde de import op maandbasis met 13 procent tot 6,6 gigawattpiek.

In de periode januari bedroeg de import daarmee 16,4 gigawattpiek wat 193 procent meer is dan in dezelfde periode in 2023. De import in het eerste kwartaal zal daarmee waarschijnlijk de import uit de eerste helft van 2023 al overtreffen. India en Pakistan waren in januari en februari de grootste afzetmarkten en waren samen goed voor een aandeel van 66 procent. InfoLink verwacht dat de approved list of models and manufacturers (ALMM) ertoe leidt dat projectontwikkelaars meer zonnepanelen gaan kopen bij binnenlandse producenten waardoor de Chinese export naar India zou dalen.

Noord- en Zuid-Amerika
Noord- en Zuid-Amerika importeerden in januari 3,6 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 33 procent ten opzichte van 2,7 gigawattpiek in december 2023. De import bedroeg in februari 2,9 gigawattpiek, een daling van 19 procent op maandbasis. Toch lag de import in de periode januari-februari 44 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Brazilië is het grootste importerende land in de regio en importeerde 2,7 gigawattpiek zonnepanelen in januari en 2,3 gigawattpiek zonnepanelen in februari en was daarmee goed voor 76 procent van de totale invoer van Noord- en Zuid-Amerika. InfoLink verwacht dat hogere importheffingen ervoor zorgen dat de Braziliaanse import in het tweede kwartaal zal dalen.

Midden-Oosten en Afrika
Het Midden-Oosten importeerde in januari 3 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 100 procent ten opzichte van de 1,5 gigawattpiek in december. In februari daalde de import met 37 procent tot 1,9 gigawattpiek. Toch steeg de import in de eerste 2 maanden van het jaar met 200 procent.

Saoedi-Arabië was de grootste afzetmarkt voor Chinese zonnepanelen in het Midden-Oosten, met een verscheping van 2,6 gigawattpiek, goed voor meer dan de helft van het totale importvolume van de regio. De belangrijkste reden voor deze dominantie is het uitschrijven van openbare aanbestedingen voor nutsbedrijven die de vraag naar zonnepanelen stimuleren. Bovendien zijn veel Chinese fabrikanten strategische samenwerkingsverbanden aangegaan met de Saoedische overheid en lokale projectontwikkelaars.

Afrika importeerde 629 megawattpiek aan zonnepanelen uit China in januari, een stijging van bijna 55 procent ten opzichte van 407 megawattpiek in december 2023. In februari steeg de import met 10 procent tot 690 megawattpiek. Daarmee importeerde Afrika in de eerste 2 maanden van 2024 in totaal 1,3 gigawattpiek zonnepanelen wat 44 procent meer is dan een jaar eerder. Marokko is de grootste afzetmarkt met een import van 308 megawattpiek in de periode januari-februari. Daarmee haalde het land Zuid-Afrika en Egypte in en dat is te danken aan de vraagstimulans op korte termijn door de uitrol van utiliteitsprojecten.

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten