logo
wvhj2023
© Zonnegilde
© Zonnegilde
25 mei 2024

Project van de week | Batterij, laadpalen en zonnepanelen voor transportbedrijf

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week transportbedrijf E. van Wijk dat zonnepanelen, een batterij en laadpalen installeerde.

E. van Wijk kondigde in zijn jubileumjaar aan – in 2023 bestond het transportbedrijf 75 jaar – de opwek van zonne-energie te gaan combineren met een batterij en laadpalen voor elektrische trucks.

44 plus 25 procent
Het project past in een lange duurzaamheidsgeschiedenis van het bedrijf. E. van Wijk wist sinds 2015 een CO2-reductie van 44 procent te realiseren. Het transportbedrijf heeft zichzelf ten doel gesteld om eind 2025 nog eens 25 procent extra reductie te hebben gerealiseerd. Dat is mede te danken aan het gebruik van biodiesel, maar ook door de elektrificatie van het wagenpark.

Om uitstoot bij vrachtwagens helemaal te minimaliseren, investeerde het bedrijf vorig jaar in de eerste 3 elektrische vrachtwagens en daar komen er dit jaar nog eens 6 bij.

Van diesel naar kilowattuur
In de afgelopen periode heeft zonne-energiebedrijf Zonnegilde een ‘Laden op Zon’-installatie gerealiseerd voor E. van Wijk. Het uitgangspunt van het Laden op Zon-concept? Het lokale verbruik van zonne-energie verhogen door stroom afkomstig van zonnepanelen – uitgesteld – te gebruiken voor het elektrische wagenpark. Op deze manier wordt een actieve bijdrage geleverd aan het reduceren van de netcongestie.

Net als veel andere bedrijven kampte ook E. van Wijk in het Brabantse dorp Giessen met de gevolgen van het volle stroomnet. Het dwong het transportbedrijf om uit te wijken naar een alternatieve oplossing voor het laden van de elektrische trucks in het wagenpark. Die oplossing is nu geleverd door Zonnegilde waarbij de snelladers op bedrijventerrein De Rietdijk in Giessen nu werken op zonne-energie. ‘Mijn business draaide op diesel, dat wordt nu kilowattuur’, aldus Ewout van Wijk, algemeen directeur van het transportbedrijf. ‘Met zonnepanelen en een slimme batterij met een energiemanagementsysteem ben ik gegarandeerd van de benodigde energie. Daarnaast voldoe ik nu al aan de duurzaamheidsrichtlijnen van de toekomst.’

De zonnepanelen, laadpalen en batterij van E. van Wijk in cijfers                                          

Aantal zonnepanelen: 2.800 stuks

Jaarlijkse productie: 1.412 megawattuur

Leverancier batterij: iwell

Vermogen batterij: 1 megawatt

Opslagcapaciteit batterij: 4,3 megawattuur

50 of meer vrachtwagens
Zonnegilde leidde het volledige proces van de totstandkoming van de zonnepaneelinstallatie tot aan het realiseren van de batterij. Algemeen directeur Gerard de Ruiter: ‘Duurzaamheid in de transportsector vraagt om een complete benadering. Daarvoor hebben we het concept Laden op Zon ook ontwikkeld. We geven niet alleen advies, maar nemen de leiding in het ontwikkelen en technisch realiseren van projecten, samen met onze opdrachtgevers en partners. Bovendien denken we mee over het algemene energiebeheer en de financiering van duurzaamheidsinitiatieven. We adviseren over het terugverdienen van de elektrificatie van het wagenpark en het laadsysteem. Duurzaam transport komt met onze oplossing binnen bereik van alle spelers met een wagenpark van 50 of meer vrachtwagens.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten