logo
wvhj2023
© Schiphol
© Schiphol
24 mei 2024

Schiphol neemt batterij in gebruik als alternatief voor dieselgeneratoren

Schiphol heeft een iron-flowbatterij in gebruik genomen die als alternatief dient voor vervuilende dieselgeneratoren. Het energieopslagsysteem op de luchthaven is geleverd door het Amerikaanse ESS Tech.

ESS Tech is gespecialiseerd in de productie van Long-Duration Energy Storage (LDES), oftewel het opslaan van energie voor een langere termijn. De fabrikant maakt daarvoor gebruik van ‘iron flow’-batterijen. Deze iron-flowbatterijen zijn door het bedrijf geïntegreerd in zogenaamde Electric Ground Power Units (E-GPU’s) die vliegtuigen van stroom voorzien terwijl ze bij de gates geparkeerd staan.

Elektrificeren
De batterijtechnologie van ESS biedt een kosteneffectieve oplossing die geschikt is voor toepassingen die tot 12 uur aan flexibele energiecapaciteit nodig hebben. De ESS-technologie is mede geselecteerd vanwege de brandveiligheid, want de technologie is geschikt voor gebruik in de buurt van passagiersvliegtuigen. 

Door de grondactiviteiten te elektrificeren, wil Schiphol geleidelijk de vervuilende dieselgeneratoren uitfaseren en zo zijn CO2-uitstoot reduceren. Het project op Amsterdam Airport Schiphol ondersteunt daarmee de klimaatdoelstellingen van de Royal Schiphol Group en wordt ondersteund door TULIPS. Dit door de Europese Unie (EU) gefinancierde consortium van luchthavens uit heel Europa wil de inzet van hernieuwbare energie in de luchtvaartsector versnellen.

Zero-emissie in 2030
‘Schiphol wil in 2030 een zero-emissie luchthaven zijn voor al onze gebouwen, bedrijfsmiddelen en apparatuur’, stelt Oscar Maan, Royal Schiphol Group manager Innovatie. ‘Geavanceerde, schone technologie zoals ESS’s iron-flowbatterijsysteem stelt ons in staat om onze grondactiviteiten CO2-vrij te maken en is voor ons een essentiële stap op weg naar deze duurzame toekomst. Als leiders van het TULIPS-consortium hopen we dat dit project laat zien hoe schone technologie kan worden geïmplementeerd in de luchtvaartindustrie in heel Europa.’

Eric Dresselhuys, algemeen directeur van ESS, besluit: Dit project biedt een blauwdruk voor LDES om op een veilige manier schone en betrouwbare energie te leveren voor luchthavenactiviteiten en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Dit baanbrekende project zal andere Europese luchthavens aanmoedigen om dit voorbeeld te volgen.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten