logo
wvhj2023
© Digikhmer | Dreamstime.com
© Digikhmer | Dreamstime.com
22 mei 2024

Efteling installeert 2 batterijen, productie zonnepanelen groeit fors

De Efteling is gestart met de installatie van 2 batterijen met een totale opslagcapaciteit van 6,88 megawattuur. De energieopslagsystemen helpen het pretpark de problemen met het volle stroomnet het hoofd te bieden.

Bij de presentatie van het jaarverslag werd duidelijk dat de Efteling vorig jaar 5,56 miljoen bezoekers heeft verwelkomd en een omzet van 288,7 miljoen euro kende.

6,88 megawattuur
De batterijen, die geïnstalleerd worden door Hoppenbrouwers, worden in juni in gebruik genomen. De opslagcapaciteit bedraagt 3,44 megawattuur per batterij wat de totale opslagcapaciteit op 6,88 megawattuur brengt. Het vermogen van de batterijen is per stuk 1,72 megawatt en 3,44 megawatt in totaal.

‘We plaatsen deze batterijen zodat we kunnen verduurzamen om ons doel te behalen van klimaatneutraal in 2030 en in 2032 zelfs klimaatpositief’, aldus een woordvoerder van de Efteling. ‘Daarnaast nemen we ook onze verantwoordelijkheid voor het energienet. Middels het energiemanagementsysteem laden we de batterijen met de zelfopgewekte zonnestroom op, om deze vervolgens weer te ontladen op latere momenten. Bijvoorbeeld op momenten dat er wat meer energie wordt gevraagd, rond etenstijd omdat wij inmiddels op veel plekken elektrisch koken, of als de zon niet schijnt, in de avond.’

35 procent
Inmiddels is het pretpark in staat om met de 25.500 zonnepanelen waarover het beschikt bijna 35 procent van de hoeveelheid stroom die het jaarlijks nodig heeft duurzaam op te wekken.

Waar in 2022 een van de Efteling-parkeerterreinen voorzien werd van carports met daarop ruim 12.000 zonnepanelen, werd vorig jaar een zonnepark ter grootte van 6 voetbalvelden aangeleverd. De bijna 12.000 zonnepanelen leveren sinds september een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de Efteling. Vorig jaar werd niet alleen de zonneweide in gebruik genomen, maar ook een warmtekoude-installatie (wko) om de gebouwen in Anderrijk zonder gebruik van aardgas te verwarmen en te koelen. Met deze stap is het totale huidige gasverbruik met ongeveer 20 procent verlaagd.

Onderstaande tabel toont het, omgerekende, energieverbruik van de Efteling in megawattuur. De stroom die wordt ingekocht, bestaat uit 100 procent Europese windstroom.

Energieverbruik in megawattuur

2022

2023

Elektriciteit van stroomnet

20.842

17.471

Gas

12.910

10.838

Zonne-energie

512

5.012

Totale energieverbruik

34.273

33.321

Batterijen
Inmiddels is het eigen wagenpark van de Efteling voor ruim 60 procent elektrisch. Daarnaast wordt het bezoek met de elektrische auto gefaciliteerd door de in totaal 121 beschikbare laadpalen voor 242 elektrische auto’s.

Het teveel aan opgewekte zonnestroom dat niet gebruikt wordt voor de eigen gebouwen en het laden van de elektrische auto’s kan de Efteling niet terugleveren aan het stroomnet. Daarom heeft het pretpark nu 2 batterijen geïnstalleerd waarmee het de opgewekte zonnestroom 24 uur lang kan opslaan en kan inzetten wanneer het nodig is voor het attractiepark. Zo is het bedrijf ook op piekmomenten minder afhankelijk van het stroomnet.

Dit jaar zal verder Danse Macabre worden aangesloten op het duurzaam energiesysteem Anderrijk en in 2025 volgt het Efteling Grand Hotel.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten