logo
wvhj2023
© J. P. | Dreamstime.com
© J. P. | Dreamstime.com
15 mei 2024

Mogelijk plafond voor zonnepanelen in SDE++ vanwege vol stroomnet

Demissionair minister Jetten laat onderzoeken of het nodig is om een plafond in de subsidieregeling SDE++ in te voeren voor de uitrol van zonnepanelen, omdat het stroomnet steeds voller is.

Jetten informeerde de Tweede Kamer deze week dat het nog minimaal tot 2027 duurt voordat er een nieuw instrument komt als alternatief voor de SDE++ om de uitrol van wind- en zonne-energie te stimuleren.

Netcongestie
Om die reden wil de demissionair minister ook dat het mogelijk blijft om via de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) subsidie aan te vragen voor windmolens en zonnepanelen.

Tegelijkertijd kampt Jetten met een probleem: enerzijds wil hij borgen dat er genoeg wind- en zonne-energieprojecten uitgerold worden om de groeiende vraag naar duurzame energie aan te kunnen, maar anderzijds wil hij voorkomen dat de netcongestie op het Nederlandse stroomnet toeneemt. Om te voorkomen dat de opwekcongestie toeneemt, moeten projectontwikkelaars bij het aanvragen van subsidie aantonen dat zij hun zonnepaneelinstallatie aansluiten op slechts 50 procent van het piekvermogen van de zonnepanelen.

Pieken verlagen
‘Dit verlaagt de pieken van aanbod die een zonnestroominstallatie kan veroorzaken op zonnige momenten’, duidt Jetten. ‘Aan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heb ik gevraagd voor de openstelling in 2025 te onderzoeken of er nog meer maatregelen zijn die ik in de SDE++ kan opnemen om de impact van de uitrol van hernieuwbare energie via de SDE++ op het elektriciteitsnet te verlagen.’

Mogelijke opties hiervoor zijn volgens Jetten het combineren van zon-pv en windenergie op 1 netaansluiting, het stimuleren van eigen verbruik en het stimuleren van een fysieke directe lijn tussen opwek en afname – oftewel vraag en aanbod. Jetten besluit: ‘Een tussentijds plafond op de uitrol van zon-pv, dat rekening houdt met de benodigde groei van zon-pv en tevens netcongestie, is daarbij ook een mogelijkheid.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten