Solar Magazine - Toezichthouder ACM: toeslag Vandebron voor klanten met zonnepanelen niet verboden
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Toezichthouder ACM: toeslag Vandebron voor klanten met zonnepanelen niet verboden
© Timon Schneider | Dreamstime.com

Toezichthouder ACM: toeslag Vandebron voor klanten met zonnepanelen niet verboden

Energieleverancier Vandebron staat op grond van de huidige Elektriciteitswet in zijn recht bij het rekenen van extra terugleveringskosten voor klanten met zonnepanelen. Dat meldt toezichthouder ACM.

Vandebron maakte deze week bekend dat klanten met zonnepanelen te maken krijgen met een nieuwe prijscomponent op hun energierekening: vaste terugleveringskosten. Die bedragen, afhankelijk van hoeveel zonne-energie teruggeleverd wordt, 48 tot 552 euro per jaar.

Per direct
Voor nieuwe klanten met en zonder zonnepanelen voert Vandebron per direct de nieuwe kostenverdeling door. Voor bestaande klanten met een variabel contract gebeurt dit vanaf 1 oktober 2023. Klanten met een vast contract behouden hun huidige contractvoorwaarden tot het einde van hun contractduur.

Bij zonnepaneeleigenaren met een dynamisch energiecontract is de vergoeding voor teruglevering van zonne-energie altijd gelijk aan de inkoopprijs op dat moment. Vaste terugleveringskosten zijn voor hen daarom niet van toepassing. 

Navraag bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) leert dat het op grond van de huidige Elektriciteitswet is toegestaan om kosten die veroorzaakt worden door teruglevering van zonnepanelen bij eigenaren van zonnepanelen in rekening te brengen.

‘De opslag die Vandebron in rekening brengt bij eigenaren van zonnepanelen is dus niet verboden’, stelt woordvoerder Tjitte Mastenbroek. ‘De ACM vindt het belangrijk dat het bedrijf consumenten wel duidelijk voorlicht over hoe deze extra opslag werkt, zodat klanten bewust kunnen kiezen of ze een contract met een dergelijke opslag willen aangaan. De opslag is niet toegestaan in het zogenaamd modelcontract, het “standaardcontract” dat alle leveranciers verplicht zijn aan te bieden.’

‘Heffing’ verwarrend
Mastenbroek benadrukt de term ‘heffing’ die veel nationale media gebruiken ongelukkig te vinden.

‘Dat is verwarrend, want officieel is een heffing een bedrag dat je aan de overheid moet betalen. Hier gaat het niet om een betaling aan de overheid maar aan de leverancier. Het is daarom goed om over een ‘opslag’ of ‘extra betaling’ of iets dergelijks te spreken en niet over een heffing.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen en het op stoom komen van de uitrol van de realtime...
Vacatures
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Owner (Projectleider)

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen
Eigenenergie.net zoekt:

Coordinator Service & Onderhoud

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!