logo
wvhj2023
© Pro Creators | Dreamstime.com
© Pro Creators | Dreamstime.com
4 mei 2024

Verder herstel verkoop zonnepanelen blijft in april uit

Verder herstel van de verkoop van zonnepanelen lijkt in april te zijn uitgebleven. De Nederlandse netbeheerders hebben afgelopen maand minder nieuwe installaties met zonnepanelen geregistreerd dan in maart.

Dat blijkt uit cijfers die afkomstig zijn van de database CERES*.

Verder herstel
Waar de netbeheerders in het eerste kwartaal maand na maand meer nieuwe zonnepaneelinstallaties registreerden, daalde het aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties in de maand april met 6 procent ten opzichte van de maand maart; te weten van 36.616 naar 34.493 nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties.

Het met de nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties gemoeide omvormervermogen daalde in april 2024 ten opzichte van maart 2024 met 11 procent tot 183,0 megawatt.

Tot 5 kilowatt
Uit de CERES-data blijkt verder dat het aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 5 kilowatt (red. de vermogenscategorie met het leeuwendeel van de zonnepaneelinstallaties van consumenten) in de maand april 2024 ten opzichte van maart 2024 met 7 procent daalde tot 26.170 stuks, maar dat is nog wel altijd ruim boven het registratieniveau van de maanden januari en februari 2024.

Het met de zonnepaneelinstallaties in deze vermogenscategorie gemoeide omvormervermogen daalde in april 2024 met 8 procent ten opzichte van maart 2024 tot 74,8 megawatt. Ook dat is echter nog altijd ruim boven het registratieniveau van de maanden januari en februari 2024.

5 tot 15 kilowatt
In de vermogenscategorie 5 tot 15 kilowatt is eenzelfde trend zichtbaar. Daar is de daling van het aantal nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties ten opzichte van de maand maart echter wel een stuk kleiner en bedraagt slechts 3 procent; te weten van 7.313 naar 7.120 nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties.

Gemeten naar nieuw geregistreerd omvormervermogen gaat het voor de vermogenscategorie 5 tot 15 kilowatt in april 2024 eveneens om een daling van 3 procent in vergelijking met maart 2024; te weten van 51,5 naar 49,8 megawatt. Dat is echter nog wel altijd ruim boven het registratieniveau van de maanden januari en februari 2024.

Groter dan 15 kilowatt
Voor de laatste vermogenscategorie – die van zonnepaneelinstallaties groter dan 15 kilowatt tot een omvormervermogen van 1 megawatt – is geen sprake van een krimp van het aantal nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties, maar een groei van 2 procent; te weten van 1.185 naar 1.203 nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties.

Gemeten naar nieuw geregistreerd omvormervermogen gaat het voor de vermogenscategorie groter dan 15 kilowatt in april 2024 echter om een forse daling van 19 procent in vergelijking met maart 2024; te weten van 72,3 naar 58,4 megawatt. Dat is echter nog wel altijd ruim boven het registratieniveau van de maanden januari en februari 2024.

Dieptepunt absoluut voorbij
Uit de cijfers van de CERES-database blijkt dat het aantal nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties zowel bij kleinverbruikers als grootverbruikers het absolute dieptepunt voorbij is. Het aantal nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties daalde bij kleinverbruikers en grootverbruikers in april 2024 weliswaar met respectievelijk 5 en 10 procent ten opzichte van maart 2024, maar dat is nog altijd respectievelijk 17 en 37 procent hoger dan de maand december 2023.

Belangrijk: omdat niet alle zonnepaneelinstallaties geregistreerd worden via de website energieleveren.nl, zijn de data per definitie onvolledig en een onderschatting van de werkelijkheid. De netbeheerders vermoeden dat zo’n 10 procent van de installaties niet geregistreerd wordt. Bovendien zijn voor dit artikel door de netbeheerders enkel cijfers voor zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 1 megawatt beschikbaar gesteld.

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Disclaimer cijfers

Sinds afgelopen maart communiceren de netbeheerders voor kleinverbruikers de registratie van zonnepaneelinstallaties niet langer op basis van het zonnepaneelvermogen uitgedrukt in kilowattpiek (DC-vermogen), maar op basis van het omvormervermogen uitgedrukt in kilowatt (AC-vermogen). Voor grootverbruikers deden de netbeheerders dit al. Het CERES-register bevat daarbij alle zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 1 megawatt –oftewel type A volgens het Requirement for Generators (RfG) – en vooralsnog dus geen data van zonnedaken en zonneparken die rechtstreeks aangesloten zijn op het hoogspanningsnet van TenneT.

In de CERES-database schrijven de netbeheerders de nieuwe zonnepaneelinstallaties toe aan de maand van aanmelding. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Vlaanderen – waar het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) een zonnepaneelsysteem toeschrijft aan de maand van installatie – worden de cijfers van de netbeheerders daarom niet met terugwerkende kracht gecorrigeerd. Dit betekent bijvoorbeeld dat in januari geïnstalleerde zonnepanelen die in februari via de website energieleveren.nl aangemeld worden in de statistieken ook terug te vinden zijn in de maand februari.

De netbeheerders stellen daarbij dat de inbedrijfsnamedatum en registratiedatum vrijwel identiek zijn. Wel zijn in de zomer verschillen zichtbaar – die zouden minder dan 10 procent bedragen – waarbij in deze traditiegetrouw drukke installatiemaanden meer zonnepaneelinstallaties worden opgeleverd dan geregistreerd. In de winter zouden juist minder zonnepaneelinstallaties worden geïnstalleerd dan geregistreerd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten