Een van de bedrijven gaat met de subsidie een reallifetest uitvoeren en de andere 6 bedrijven zetten een fieldlabtest op waarbij wordt samengewerkt met partners als het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy (RCSG), The Green Village (TGV), Campus@Sea en Plant One. Samen zullen de projecten de komende periode hun innovaties verder ontwikkelen en testen in een realistische praktijkomgeving. Dat moet waardevolle inzichten opleveren, maar ook de introductie op de markt versnellen.
Batterij
Phoenix Metals Rotterdam herdefinieert de waarde van afval door ‘refinery ash’ (red. as van een raffinaderij) om te zetten in essentieel materiaal voor de vanadium-redox-flowbatterij. De reallifetest zal plaatsvinden bij Plant One.
ILSA.tech heeft op zijn beurt een platform ontwikkeld waarmee energie gedeeld kan worden. Op The Green Village gaan ze het platform, en de verschillende mogelijkheden van uitbetaling, met gebruikers testen. Tot slot heeft Newton Energy Solutions een warmteopslagtechnologie ontwikkeld voor warmwatergebruik. In dit project breiden ze dit uit naar ruimteverwarming. Verder hebben Pelagen, Slow Mill Sustainable Power, GEHECO en Rator subsidie toegekend gekregen.
Nieuwe ronde
‘Het is inspirerend om te zien welke innovatieve oplossingen er zijn binnengekomen en de potentie van deze innovaties’, aldus Matthijs Damm, Business Developer Energie bij InnovationQuarter. ‘Dankzij de vouchers van het innovatieprogramma Energie & Klimaat kunnen deze ondernemers aan de slag met het verder technologisch doorontwikkelen van hun oplossing en het testen of valideren ervan in een fieldlab of in de praktijk. Ik kijk dan ook uit naar de stappen die deze ondernemers gaan maken de komende periode, met uiteindelijk positieve impact op de energietransitie in onze regio.’
Voor wie geïnteresseerd is, start er in juni weer een nieuwe ronde van het innovatieprogramma Energie & Klimaat, waarbij in totaal 1,8 miljoen euro subsidie beschikbaar is vanuit de Kansen voor West-regeling in de vorm van vouchers.