logo
wvhj2023
© SolarEdge
© SolarEdge
15 april 2024

SolarEdge gaat thuisbatterijen aansturen met kunstmatige intelligentie

SolarEdge maakt het voor bezitters van de thuisbatterij SolarEdge Home mogelijk om deze met behulp van kunstmatige intelligentie aan te sturen. Gebruikers hoeven hiervoor enkel de instellingen aan te passen.

Eind vorige maand zette SolarEdge in Nederland zijn energie-optimalisatiesysteem SolarEdge ONE live. Vooruitlopend op de livegang in Nederland introduceerde het bedrijf afgelopen december al een ‘pauzeknop’ voor zonnepaneeleigenaren waarmee huiseigenaren met een dynamisch energiecontract hun zonnepanelen tijdelijk kunnen uitschakelen als de stroomprijzen negatief zijn.

5 batterijmodi
De lancering van SolarEdge ONE maakt nu dus ook de weg vrij om thuisbatterijen met kunstmatige intelligentie (AI) aan te sturen. Het energie-optimalisatiesysteem maakt het namelijk mogelijk om 5 verschillende batterijmodi te kiezen.

De batterijmodi spelen daarbij in op het type energiecontract van de batterijeigenaar. Het algoritme van SolarEdge ONE analyseert hiertoe het verbruik van het huishouden en de patronen in de opwekking van zonne-energie. Vervolgens wordt het batterijgebruik afgestemd op de gekozen batterijmodus.

Piektarieven
De eerste batterijmodus is ‘piektarieven’. Deze modus vermindert tijdens piekuren de import van stroom afkomstig van het elektriciteitsnet door gebruik te maken van de beschikbare zonne-energie en in de thuisbatterij opgeslagen zonne-energie.

De batterij wordt tijdens daluren als de energieprijzen laag zijn automatisch geladen met zonne-energie of stroom van het elektriciteitsnet om vervolgens stroom te leveren tijdens piekuren. Deze modus is interessant voor batterijbezitters met een energiecontract dat piek- (red. normaal-) en daltarieven kent.

Dynamische tarieven
Bij de tweede batterijmodus – die van dynamische tarieven – laadt het systeem de batterij automatisch op. Het ontladen gebeurt op basis van tariefschommelingen per uur, zodat gebruikers stroom tegen een lage prijs inkopen en tegen een hoge prijs verkopen.

Deze modus is interessant voor Nederlanders die een energiecontract hebben op basis van dynamische tarieven.

Maximaal zelfverbruik
In de modus ‘maximaal zelfverbruik’ wordt de afhankelijkheid van het stroomnet geminimaliseerd, terwijl het gebruiken van de zelf opgewekte zonne-energie juist wordt gemaximaliseerd.

De modus geeft prioriteit aan het gebruik van zonne-energie om een huishouden van energie te voorzien en de thuisbatterij op te laden, maar dit wel ongeacht de tarieven van het elektriciteitsnet. Deze optie is dan ook vooral interessant voor gebruikers met een vast energiecontract.

Stroomuitval en handmatig
Bij de modus met back-upstroom wordt de batterij volledig opgeladen gehouden voor een eventuele stroomstoring. In deze modus wordt de batterij dan ook alleen gebruikt als back-upvoorziening in het geval de stroom uitvalt.

Voor gebruikers die zelf het laad- en ontlaadschema van hun batterij willen instellen, is er tot slot de modus met handmatige bediening.

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker waar de thuisbatterijen van SolarEdge in de Benelux te koop zijn.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten