logo
wvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
13 april 2024

De harde cijfers | Vorig jaar subsidie voor ruim 100.000 warmtepompen en 5.291 zonneboilers

RVO heeft afgelopen kalenderjaar subsidie verleend voor de installatie van 102.591 warmtepompen en 5.291 zonneboilers. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data over de ISDE, SVOH en SVVE.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft nieuwe cijfers bekendgemaakt van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) – die vorig jaar opnieuw een recordjaar beleefde –  de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH, red. die sinds eind 2022 niet meer aan te vragen is), de Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) en de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Via de verschillende subsidieregelingen komen onder meer isolatiemaatregelen, warmtepompen en  zonneboilers in aanmerking voor subsidie.

ISDE, SEEH en SVVE
Consumenten, bedrijven en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) hebben vorig jaar voor een recordhoeveelheid van 102.591 warmtepompen subsidie aangevraagd. Het gaat om subsidie die toegekend is via de ISDE en de SVVE. Die laatste regeling is voor VvE’s de opvolger van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) en de ISDE.

Daarmee is het aantal subsidieaanvragen ruimschoots verdubbeld ten opzichte van het voorgaande kalenderjaar. In totaal is er de afgelopen jaren ruim 300.000 keer subsidie verleend voor warmtepompen.

In de provincie Noord-Brabant werd de afgelopen jaren daarbij het vaakst voor een warmtepomp subsidie aangevraagd. Zuid-Holland en Noord-Holland completeren de top 3.

5.291 zonneboilers
Voor zonneboilers lijkt eveneens een recordjaar op komst. Het vorige record werd in 2022 gevestigd, toen subsidie werd verleend voor de installatie van 5.188 zonneboilers. Voor dit kalenderjaar staat de teller tot en met half juni al op 2.732 zonneboilers.

Sinds 2016 werd – tot en met eind 2023 – in Nederland via de 4 regelingen subsidie toegekend aan 30.824 zonneboilers. Bij zonneboilers is het de provincie Gelderland die de dans leidt met subsidie voor 5.035 zonneboilers. Overijssel en Zuid-Holland staan eveneens in de top 3.

526.222 zonnepanelen
Waar warmtepompen en zonneboilers een recordjaar beleefden, was dat absoluut niet het geval voor zonnepanelen. Afgelopen jaar kwamen zonnepanelen voor het laatst in aanmerking voor ISDE-subsidie, maar dat leidde niet tot een stormloop. 2023 was zelfs het slechtste kalenderjaar in de geschiedenis van zonnepanelen binnen de ISDE.

In de afgelopen 3 jaar werd in Nederland via de ISDE subsidie toegekend aan 526.222 zonnepanelen (red. via de SEEH/SVVE is geen subsidie beschikbaar voor zonnepanelen). Daarbij leidt Noord-Brabant de ranglijst, gevolgd door Gelderland en Overijssel.

29,4 miljoen vierkante meter isolatie
De hoeveelheid vierkante meter isolatiemaatregelen die via de verschillende subsidieregelingen zijn getroffen, loopt hard op. De teller stond eind vorig jaar op op 35,44 miljoen vierkante meter. De groei ten opzichte van het oude recordjaar 2022 bedroeg in 2023 daarbij 69 procent.

De provincie Noord-Brabant voert de ranglijst aan qua hoeveelheid vierkante meter isolatiemaatregelen waaraan sinds 2017 subsidie is toegekend via de ISDE, SEEH en SVVE. In de top wordt de zuidelijke provincie daarbij vergezeld door Gelderland en Zuid-Holland.

Subsidie per doelgroep
Bij dit alles vroegen consumenten het vaakst subsidie aan voor warmtepompen en zonneboilers, en bedrijven voor zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten