logo
wvhj2023
© Stedin
© Stedin
12 april 2024

Primeur Zeeland met batterij, windmolens en zonnepanelen op 1 netaansluiting

De provincie Zeeland heeft een primeur: het is de eerste locatie in Nederland waar 3 klanten gebruikmaken van 1 stroomaansluiting. In de Koegorspolder voert Stedin een pilot met cable pooling uit.

De stroomaansluiting wordt gedeeld door meerdere klanten en voor meerdere doeleinden. Er zijn namelijk een batterij, windmolens en zonnepanelen aangesloten.

Beter benut
De beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet wordt zo beter benut en het bespaart klanten kosten voor een extra aansluiting. Daarnaast is de doorlooptijd korter, omdat klanten niet los hoeven te worden aangesloten. Tot slot bespaart het menskracht, want er hoeft maar 1 te worden aangelegd in plaats van 2 tot 4.

Bij cable pooling combineren de klanten meerdere installaties op 1 grote aansluiting van meer dan 2 megavoltampère. Dit is alleen mogelijk bij een bestaande aansluiting, mits die het gecontracteerde transportvermogen niet verhoogt in congestiegebied. In de Koegorspolder gaat het om een windpark – de oorspronkelijke gebruiker van de aansluiting – een batterij en een zonnepark. Binnen de bestaande transportcapaciteit kan via cable pooling toch extra vermogen worden aangesloten want als het hard waait, schijnt de zon meestal niet, en andersom. De klanten moeten daarvoor wel dicht bij elkaar staan en de mogelijkheden zijn afhankelijk van het (congestie)gebied.

Sprong vooruit
Het scheelt de netbeheerder volgens de meest voorzichtige berekeningen al gauw een jaar aan graafwerkzaamheden als cable pooling bij slechts 1 procent van de grootverbruikers wordt toegepast. Wat Stedin betreft wordt het dan ook snel op veel meer plekken ingezet.

‘We zijn heel blij met deze succesvolle pilot die we zeker gaan voortzetten’, vertelt chief technology officer bij Stedin David Peters: ‘We willen deze vorm van samenwerking graag op grotere schaal inzetten. Het biedt veel perspectief nu het zo knelt op het elektriciteitsnet in Nederland.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten