logo
wvhj2023
© Wirestock | Dreamstime.com
© Wirestock | Dreamstime.com
10 april 2024

Bijna 100.000 consumenten installeerden dit jaar al zonnepanelen

Bijna 100.000 Nederlanders hebben in de eerste 3 maanden van het kalenderjaar zonnepanelen geïnstalleerd. Met deze nieuwe installaties is een omvormervermogen van 528,1 megawatt gemoeid.

Daarmee ligt het aantal nieuwe installaties in het eerste kwartaal bijna gelijk aan het eerste kwartaal van het kalenderjaar 2022, maar fors onder het eerste kwartaal van het recordjaar 2023. Dit alles blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse netbeheerders afkomstig van de database CERES*.

4 procent lager
De CERES-data laten zien dat het aantal nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties in het eerste kwartaal van 2024 slechts 4 procent lager lag dan in het kalenderjaar 2022 en 42 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2023.

Tot 5 kilowatt
Het herstel van het aantal nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties is nog altijd het meest zichtbaar bij de registratie van het aantal nieuwe pv-systemen in de vermogenscategorie tot 5 kilowatt; de vermogenscategorie die de consumentenmarkt typeert (red. ook in de vermogenscategorie 5-15 kilowatt bevinden zich residentiële installaties).

In deze vermogenscategorie groeide het aantal nieuwe installaties in het eerste kwartaal van 2024 met 2 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2022. Ten opzichte van het eerste kwartaal van het recordjaar 2023 is juist sprake van een daling van 38 procent.

Nieuw vermogen
Uit de CERES-data blijkt dat het herstel van het aantal nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties in het met die pv-systemen gemoeide omvormervermogen achterblijft.

De kwartaalcijfers laten namelijk zien dat het nieuw geregistreerde vermogen in het eerste kwartaal van 2024 nog altijd 14 procent lager was dan in het eerste kwartaal van 2022.

Dit is vooral te wijten aan de grotere installaties, want in de vermogenscategorie tot 5 kilowatt lag het nieuw geregistreerde vermogen in het eerste kwartaal slechts 3 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2022.

528,1 megawatt
Het meeste omvormervermogen is bij dit alles in het eerste kwartaal dan ook geregistreerd in de categorie van zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 5 kilowatt.

Ook het meeste aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties is in 2024 net als in de 2 afgelopen jaren geregistreerd in de categorie van zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 5 kilowatt.

Cumulatief aantal installaties
In onderstaande grafiek is het per kalendermaand cumulatief aantal geregistreerde zonnepaneelinstallaties in CERES te zien, waarbij de netbeheerders ervan uitgaan dat zo’n 10 procent van de installaties niet geregistreerd is en het daadwerkelijke aantal installaties daarmee de 3 miljoen eerder al gepasseerd is.

Cumulatief vermogen installaties
Het door de netbeheerder cumulatief geregistreerd vermogen passeerde vorig jaar januari de grens van 14 gigawatt en zal dit jaar de grens van 18 gigawatt slechten.

Belangrijk: omdat niet alle zonnepaneelinstallaties geregistreerd worden via de website energieleveren.nl, zijn de data per definitie onvolledig en een onderschatting van de werkelijkheid. De netbeheerders vermoeden dat zo’n 10 procent van de installaties niet geregistreerd wordt.

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Disclaimer cijfers

Sinds afgelopen maart communiceren de netbeheerders voor kleinverbruikers de registratie van zonnepaneelinstallaties niet langer op basis van het zonnepaneelvermogen uitgedrukt in kilowattpiek (DC-vermogen), maar op basis van het omvormervermogen uitgedrukt in kilowatt (AC-vermogen). Voor grootverbruikers deden de netbeheerders dit al. Het CERES-register bevat daarbij alle zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 1 megawatt –oftewel type A volgens het Requirement for Generators (RfG) – en vooralsnog dus geen data van grootschalige zonneparken die rechtstreeks aangesloten zijn op het hoogspanningsnet van TenneT.

In de CERES-database schrijven de netbeheerders de nieuwe zonnepaneelinstallaties toe aan de maand van aanmelding. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Vlaanderen – waar het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) een zonnepaneelsysteem toeschrijft aan de maand van installatie – worden de cijfers van de netbeheerders daarom niet met terugwerkende kracht gecorrigeerd. Dit betekent bijvoorbeeld dat in januari geïnstalleerde zonnepanelen die in februari via de website energieleveren.nl aangemeld worden in de statistieken ook terug te vinden zijn in de maand februari.

De netbeheerders stellen daarbij dat de inbedrijfsnamedatum en registratiedatum vrijwel identiek zijn. Wel zijn in de zomer verschillen zichtbaar – die zouden minder dan 10 procent bedragen – waarbij in deze traditiegetrouw drukke installatiemaanden meer zonnepaneelinstallaties worden opgeleverd dan geregistreerd. In de winter zouden juist minder zonnepaneelinstallaties worden geïnstalleerd dan geregistreerd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten