logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
8 april 2024

GroenLinks-PvdA wil dat energiecoöperaties voorrang krijgen op het stroomnet

Suzanne Kröger heeft in de Tweede Kamer een initiatiefnota voor energiecoöperaties ingediend. Ze wil onder meer dat energiecoöperaties voorrang krijgen op het stroomnet en hun belangen beter geborgd worden.

Dit alles stelt het GroenLinks-Pvda-Kamerlid voor in haar initiatiefnota ‘Energie met elkaar: energiecoöperaties als hart van ons energiesysteem’. Ze wil door obstakels weg te nemen en energiecoöperaties actief te ondersteunen energiecoöperaties tot de norm maken voor de opwek van duurzame energie en de verduurzaming van woonwijken.

Voorstellen
De initiatiefnota van Kröger bevat meerdere voorstellen. Zo vraagt het GroenLinks-Pvda-Kamerlid de Tweede Kamer om in te stemmen met het verzoek aan de regering om overheidsorganisaties te ondersteunen om een coöperatieve aanpak en coöperatief eigendom als zwaarwegend criterium bij aanbestedingen van energie te bestempelen.

Verder zouden gemeenten moeten meedenken over het positief beïnvloeden van de businesscase van energiecoöperaties en moeten ze in gesprek gaan met woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) om de samenwerking op gemengde daken te stimuleren. Kröger wil dat gemeenten maximaal op zoek gaan naar beschikbare daken die gebruikt kunnen worden door energiecoöperaties.

Alle wetgeving

‘Bij alle wetgeving rondom energie moet ruim baan worden gemaakt voor energiecoöperaties’, schrijft Kröger in haar initiatiefnota. ‘Hoe beter energiecoöperaties zijn verankerd in wetgeving, hoe makkelijker het is om een energiecoöperatie op te starten. Daarom moeten er in de komende Energiewet en Warmtewet voldoende ruimte komen voor energiecoöperaties en -gemeenschappen zodat zij makkelijk onderdeel kunnen worden van het energiesysteem.’

Kröger wil daarom dat energiecoöperaties worden opgenomen in de Warmtewet en zo de realisatiekracht van energiecoöperaties die warmtegemeenschappen willen worden in gelijke mate te ontwikkelen als dat voor publieke warmtebedrijven gebeurt. Verder moeten energiecoöperaties en decentrale opwek een prominente plek krijgen in overheidsvisies op het energiesysteem, zoals het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE).

Postcoderoos
In haar initiatiefnota vraagt Kröger ook aandacht voor postcoderoosprojecten. Zo wil ze dat de tarieven van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) beter aansluiten op de praktijk en ervoor zorgen dat deze snel geactualiseerd worden zodat deelnemers aan een energiecoöperatie maximale zekerheid krijgen.

Ook wil ze dat projecten die gebruikmaken van de oude postcoderoosregeling – de Regeling Verlaagd Tarief – niet tussen wal en schip raken als de energiebelastingtarieven verlaagd worden.

Energieopslag
Energiecoöperaties hebben volgens Kröger ook de potentie om meer voor een buurt te betekenen dan de opwek van energie. ‘Denk hierbij aan isolatie, energieopslag, maar ook deelmobiliteit. Een integraal systeem maken van energieopwek, energieopslag en deelauto’s in een bepaalde buurt is niet eenvoudig en vergt pioniers. Subsidies zijn hierbij nodig, zodat zeker in het begin obstakels kunnen worden overwonnen.’

Het energiesysteem van de toekomst is volgens haar afhankelijk van energieopslag om korte periodes waarin er geen zon of wind is op te vangen. Energiecoöperaties kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren en zo het energiesysteem van de toekomst mogelijk maken. ‘Door op te schalen en in één klap hele wijken op een warmte-koudopslag (wko-)systeem of een batterij aan te sluiten, wordt energie veel efficiënter opgeslagen. Ook deelauto’s, in bezit van de coöperatie, kunnen worden gebruikt als energieopslag. In de Routekaart Energieopslag worden energiecoöperaties echter geen één keer genoemd. Hieruit blijkt nogmaals dat energiecoöperaties te weinig aandacht krijgen bij de energietransitie. Dit is een gemiste kans.’

Kröger stelt daarom voor om energiecoöperaties prominent op te nemen in de Routekaart Energieopslag. Ook zouden wko’s, buurtbatterijen en deelauto’s gestimuleerd moeten worden met subsidies.

Stroomnet
Een van de belangrijkste wijzigingen die Kröger echter voorstelt, is coöperatieve initiatieven voorrang geven op het volle stroomnet. ‘Energiecoöperaties zijn deel van de oplossing’, stelt Kröger. ‘Energiecoöperaties streven ernaar om lokaal opgewekte stroom lokaal te gebruiken. Wanneer dit kan, ontlast dit in ieder geval het hoogspanningsnet en met de juiste opslag van energie in coöperatief verband kan dit ook een rol spelen bij het ontlasten van het laag- en middenspanningsnet. Wanneer buurtbatterijen en elektrische deelauto’s die gebruikt kunnen worden als batterij breder worden uitgerold, is dit waardevol voor de buurt en worden netbeheerders ontlast. Een win-winsituatie. In ruil daarvoor en om energiecoöperaties een duwtje in de rug te geven, moeten netbeheerders hun energie prioriteren. Dit houdt in dat invoeding en afname van stroom uit energiecoöperaties, energiegemeenschappen en energy hubs die hun energie slim delen voorrang krijgen op het net.’

De subsidies die Kröger voorstelt, wil zij financieren uit de begrotingsreserve Duurzame energie en Klimaattransitie: ‘Op het moment van schrijven bevat deze begrotingsreserve 4,5 miljard euro, meer dan voldoende om energiecoöperaties een flinke stimulans te geven.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten