logo
wvhj2023
© Zonnegilde
© Zonnegilde
30 maart 2024

Project van de week | Alsnog zonnepanelen GSF Glasgroep door ballastvrij montagesysteem

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de GSF Glasgroep in Almere die op een ‘zwak’ dak toch zonnepanelen installeerde.

Een groot deel van de bedrijfsdaken in Nederland is niet sterk genoeg om het gewicht van een zonnepaneelinstallatie te dragen. Uit een studie van de Topsector Energie bleek enkele jaren geleden dat 45 procent van de daken een lichte beperking en 15 procent zelfs een zware beperking heeft.

Spanten
Montagesysteemfabrikant RABLE bedacht voor deze daken een oplossing in de vorm van een ballastvrij montagesysteem. De onderconstructie van het bedrijf steunt slechts op de spanten, waardoor het dak niet belast wordt en zonnepanelen toch geplaatst kunnen worden.

Zonnegilde werkt sinds kort samen met RABLE aan de uitrol van de nieuwe technologie. In opdracht van hoofdaannemer Hemubo is het montagesysteem nu succesvol toegepast op het dak van GSF Glasgroep.

De zonnepanelen van GSF Glasgroep in cijfers

Fabrikant zonnepanelen: LONGi Solar

Aantal zonnepanelen: 464 zonnepanelen met een vermogen van 435 wattpiek per stuk en een totaalvermogen van 201,8 kilowattpiek

Omvormers: 3 omvormers van Huawei type SUN2000-50KTL-M3

Montagesysteem: RABLE

Installateur: Zonnegilde

Prioriteitenlijst
GSF Glasgroep betrok onlangs een nieuw bedrijfspand in Almere. Een duurzame energiehuishouding stond hoog op de prioriteitenlijst, maar het dak van het bedrijfspand bleek ongeschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. De onderconstructie van RABLE bleek uitkomst te bieden. ‘RABLE produceert en levert de onderconstructie, maar verzorgt zelf geen installatie en zodoende kwamen ze met deze vraag bij Zonnegilde uit’, vertelt Gerard de Ruiter, directeur van Zonnegilde. ‘De onderconstructie zorgt ervoor dat daken die niet sterk genoeg zijn toch belegd kunnen worden met panelen zonder dat daardoor het dak inzakt met alle gevolgen van dien. En doordat het systeem alleen op de spanten steunt, is het ook mogelijk om grote stukken dak te gebruiken. Dit is ons eerste, gezamenlijke project en we hopen dat we met deze oplossing in de toekomst meer bedrijven kunnen helpen, want op deze manier komen meer platte daken in aanmerking voor zonnepanelen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten