Solar Magazine - Radicaal Beter Legsysteem voor zonnepanelen op zwakke platte daken: RABLE daagt bestaande markt uit
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Radicaal Beter Legsysteem voor zonnepanelen op zwakke platte daken: RABLE daagt bestaande markt uit
© RABLE

Radicaal Beter Legsysteem voor zonnepanelen op zwakke platte daken: RABLE daagt bestaande markt uit

Solar Magazine neemt ieder kwartaal zonne-energiegerelateerde Topsectorenprojecten onder de loep. Ditmaal het TKI-project Radicaal Beter Legsysteem voor zonnepanelen op zwakke platte daken.

In het project demonstreert en valideert RABLE een zelfdragend montagesysteem dat de markt op zijn kop moet gaan zetten.

Bestaansrecht
In de zonneladder van het Rijk krijgt de uitrol van zonnepanelen op daken voorkeur boven alle andere pv-applicaties. Maar dat is uitdagend op 60 procent van het beschikbare dakoppervlak; 45 procent is licht en 15 procent zwaar constructief beperkt. RABLE biedt een oplossing met een nieuw montagesysteem.

‘Voorrang geven aan zon op dak is logisch’, aldus Nikki Hoexum, commercial manager bij RABLE. ‘We willen zo min mogelijk zonnepanelen op agrarische grond en in de natuur. Daarin ligt het bestaansrecht van RABLE; alle platte daken benutten voor het opwekken van zonnestroom. RABLE daagt uit, wil disruptief zijn. Het bedrijf werd in 2019 opgericht door Wouter van den Bos. 'Na meer dan 3 jaar van ontwikkeling en testen – onder andere op draagkracht en windbestendigheid – zijn we klaar voor de markt met ons nieuwe montagesysteem. Dat laten we zien in het TKI-project Radicaal Beter Legsysteem voor zonnepanelen op zwakke platte daken’.

Overspanning
Het ontwerp van RABLE is gebaseerd op een driehoekige vakverdeling die het zelfdragend maakt. Er zijn 2 varianten, die kunnen respectievelijk een overspanning van 10 en 25 meter aan. Beide krijgen een praktijktest in het TKI-project, het eerste op het zwaar beperkte dak van spoelbakken- en werkbladenspecialist Reginox in Rijssen, het tweede op het licht beperkte dak van het KD Lab te Delft. In Rijssen zijn de eerste 240 glas-glaszonnepanelen februari dit jaar gelegd. In Delft wordt daarnaast gebruikgemaakt van de lichtgewicht producten van de Nederlandse fabrikant Solarge. Het totaal van 5.000 zonnepanelen zal naar verwachting in juli operationeel zijn. 

Lees het volledige artikel hieronder in de juni 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
OUXO Energy B.V. zoekt:

Binnenwerk monteur MBO4 Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!