logo
wvhj2023
© André Muller | Dreamstime.com
© André Muller | Dreamstime.com
29 maart 2024

Raad van State schrapt voorlopig vergunning voor 2 zonneparken in Hilvarenbeek

De Raad van State heeft de omgevingsvergunningen voor 2 zonneparken van Kronos Solar in Hilvarenbeek gepauzeerd. De gemeente Hilvarenbeek moet terug naar de tekentafel en alternatieve opties onderzoeken.

Omwonenden waren bij een lagere rechter eerder nog in het ongelijk gesteld.

Zonnepark Haghorst
De rechtbank Zeeland­-West­-Brabant had in september 2021 namelijk geoordeeld dat de gemeente terecht een omgevingsvergunning aan Kronos Solar had verleend voor een zonnepark van 17 hectare aan de Oirschotsedijk en Zandstraat in Haghorst. Omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen het zonnepark, maar de rechtbank verklaarde het beroep ongegrond. In het hoger beroep heeft de Raad van State de omwonenden nu alsnog in het gelijk gesteld.

Ook de Raad van State veegde een heleboel van de argumenten tegen het zonnepark van tafel – zoals het ontbreken van een goede procesorde, verkeerde perceelsaanduidingen en slechte landschappelijke inpassing – maar op een cruciaal punt werden de omwonenden wel in het gelijk gesteld.

Zonneladder
De bezwaarmakers stelden namelijk dat de gemeente ten onrechte geen actuele gegevens heeft verstrekt over de daadwerkelijke benutting van de treden 0, 1 en 2 van de zonneladder, waardoor niet duidelijk is of benutting van trede 3 terecht is. De gemeente stelt zich op het standpunt dat het voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor een zonnepark in een hogere trede niet nodig is om met actuele cijfers aan te tonen dat de lagere treden al gevuld zijn.

De Raad van State vindt echter dat de gemeente niet heeft gemotiveerd waarom in dit specifieke geval een zonnepark wordt toegestaan op een plek die in de voorkeursvolgorde op de laatste plaats komt, zonder eerst de mogelijkheden in de treden 0, 1 en 2 volledig te benutten. Om die reden vindt de Raad van State het beroep gegrond en wordt de uitspraak van rechtbank Zeeland-­West-­Brabant vernietigd. De gemeente moet binnen 13 weken een nieuw besluit over de vergunning nemen en daarbij rekening houden met de kritiek van de Raad van State.

Tweede zonnepark
Ook voor een tweede zonnepark moet de gemeente terug naar de tekentafel. De Raad van State heeft namelijk ook in het hoger beroep over een zonnepark van ruim 16 hectare aan de Ansbaldweg in Diessen de omwonenden in het gelijk gesteld. Ook voor dit zonnepark had de rechtbank Zeeland-West-Brabant geoordeeld dat de gemeente terecht een omgevingsvergunning had verleend.

De Raad van State stelt echter ook in het tweede hoger beroep dat de gemeente de provinciale zonneladder niet juist heeft toegepast, omdat er geen deugdelijke motivering voor het zonnepark gemaakt is. Ook voor deze zonneweide moet de gemeente binnen 13 weken een nieuw besluit over de vergunning nemen en daarbij rekening houden met de kritiek van de Raad van State.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten