logo
wvhj2023
© TNO
© TNO
28 maart 2024

Nieuw veldlab onderzoekt koppeling zonnepanelen, elektrolysers en batterijen

TNO en Wageningen University & Research (WUR) / ACRRES hebben in Lelystad het SWITCH-fieldlab geopend. Het veldlab doet onderzoek naar de koppeling van windmolens, zonnepanelen, elektrolysers en batterijen.

In het SWITCH-fieldlab wordt onderzoek gedaan naar het toekomstig energiesysteem met wind- en zonne-energie als belangrijkste energiebronnen. In het fieldlab zijn windturbines, zonnepanelen, elektrolysers en batterijsystemen zo aan elkaar gekoppeld dat het energieaanbod afgestemd kan worden op de marktvraag én het elektriciteitsnet optimaal benut wordt.

Systeemaanpak
‘Inmiddels loopt het elektriciteitsnet soms zo vast dat bedrijven en nieuwe huizen niet meer aangesloten kunnen worden en is er een systeemaanpak nodig’, aldus Henk Jan Vink, directeur van TNO Energie- en Materialentransitie. ‘Juist het SWITCH-lab maakt het mogelijk op kleine schaal samen met bedrijven, overheid en kennisinstellingen oplossingen te testen en bedenken om ons toekomstig energiesysteem flexibel en stabiel te maken. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat straks, als we in 2030 grote hoeveelheden windenergie op de Noordzee produceren, het elektriciteitsnet vastloopt.’

TNO en WUR/ACRRES hebben de afgelopen jaren gewerkt aan de realisatie van het SWITCH-fieldlab waarin allerlei configuraties van opwekking-, opslag- en gebruiksystemen getest kunnen worden. Het doel is om uitdagingen van de energietransitie op te lossen. Zo kan het fieldlab gebruikt worden om de landbouwsector verder te verduurzamen. Chris de Visser, Business Unit Manager bij WUR/ACRRES: ‘Het fieldlab kan eraan bijdragen dat het platteland meer duurzame energie kan produceren ondanks netcongestie door lokaal geproduceerde energie zo veel mogelijk lokaal te gebruiken.’

Variëteit aan configuraties
Het fieldlab beschikt over windturbines, zonnepanelen, elektrolyser en batterijsystemen. Door deze met elkaar te verbinden, kan het energieaanbod afgestemd worden op de marktvraag én kan de stroom optimaal benut worden. Uniek is dat de productie van zon en wind direct gekoppeld kan worden aan de elektrolyser en de batterij. Dit biedt de mogelijkheid om een grote variëteit aan configuraties in het veld te testen en hiervoor regelstrategieën te ontwikkelen.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten