logo
wvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
23 maart 2024

Zonnepanelen produceerden vorig jaar 21.393 gigawattuur stroom, Brabant koploper

Zonnepanelen produceerden in Nederland vorig jaar 21.393 gigawattuur stroom. In Noord-Brabant werd daarbij het meeste zonne-energie opgewekt: 3.819 gigawatt. Flevoland is hekkensluiter met 797 gigawattuur.

Dat blijkt uit data van het Nationaal Energie Dashboard dat deze week is gelanceerd door Gasunie en TenneT met de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en het Nationaal Klimaat Platform als partners. Het dashboard is een doorontwikkeling van de bestaande websites Energieopwek, de CO2 Monitor en het Energieweerbericht. Het is de ambitie om deze websites op termijn te integreren in ned.nl om zo te komen tot 1 centraal (data)portaal.

21,5 procent
De opwek van zonne-energie groeide in Nederland afgelopen kalenderjaar met 21,5 procent van 17.601 naar 21.393 gigawattuur. Ten opzichte van 2017 is de opwek van zonnestroom met bijna een factor 10 gegroeid.

In de maand juni 2023 werd tot nu toe het nationale record gevestigd, want toen werd bijna 3.600 gigawattuur zonne-energie opgewekt.

Noord-Brabant en Groningen
In de provincie Brabant werd afgelopen jaar het meeste zonne-energie opgewekt: 3.819 gigawattuur. Met een groei van de zonne-energieproductie van 25,1 procent is Brabant ook relatief de koploper. De opwek van zonne-energie was in absolute zin het grootst in Brabant, Gelderland en Zuid-Holland. Na Brabant kenden Groningen (24,0 procent) en Drenthe (23,5) echter relatief gezien de grootste groei van de zonne-energieproductie.

* productie zonne-energie tot en met 21 maart 2024.

Noot: het Nationaal Energie Dashboard meldt dat zijn cijfers zijn gegenereerd op basis van het 'achter de meter'-principe en dat het verbruik van de opgewekte elektriciteit niet wordt meegenomen in de data. De gegevens zijn gebaseerd op het geïnstalleerd vermogen in Nederland, het platform ENTSO-E en de weergegevens.

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten