logo
wvhj2023
© Milos Ruzicka | Dreamstime.com
© Milos Ruzicka | Dreamstime.com
19 maart 2024

Salderingsregeling zonnepanelen: energiebedrijven teleurgesteld over rapport ACM

Energie-Nederland laat weten teleurgesteld te zijn in het rapport van ACM over de kosten die eigenaren van zonnepanelen veroorzaken bij energiebedrijven. De koepelorganisatie hoopte op sneller meer duidelijkheid.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM)  startte afgelopen december een onderzoek naar de kosten die energieleveranciers maken voor klanten met zonnepanelen en presenteerde afgelopen week de resultaten. De conclusie van de toezichthouder is dat energiebedrijven daadwerkelijk extra kosten maken voor klanten met zonnepanelen, maar over de hoogte van die kosten geeft de ACM geen uitsluitsel.

Al bekend
De ACM heeft een vervolgonderzoek aangekondigd waarvan de resultaten in de eerste helft van april bekendgemaakt zullen worden.

Energie-Nederland stelt de uitkomsten van de eerste verkennende studie te herkennen. Voorzitter Cora van Nieuwenhuizen: ‘De kosten voor een energieleverancier van een gemiddelde klant met zonnepanelen zijn enkele honderden euro’s per jaar hoger dan van een vergelijkbare klant zonder zonnepanelen. Dat was natuurlijk al bekend, maar het is goed dat de toezichthouder dit ook bevestigt.’ 

Direct duidelijkheid
De koepel van energiebedrijven vraagt zich echter af waarom de wijze waarop energieleveranciers de kosten doorberekenen, niet direct is meegenomen in het onderzoek van de ACM. Van Nieuwenhuizen: ‘Dan was er direct duidelijkheid geweest: of er meerkosten zijn en of die juist worden verrekend.’   

Van Nieuwenhuizen benadrukt dat het belangrijk is dat leveranciers transparant zijn over de maatregelen die zij nemen om de kosten op zonnepaneelbezitters te verhalen. ‘De kosten en prijzen moeten herleidbaar zijn naar het contract. En op de factuur moet dit begrijpelijk weergegeven worden. Klanten moeten alle kosten en prijzen herkennen'.   

Salderen niet houdbaar
De branchevereniging is ervan overtuigd dat de salderingsregeling op termijn niet houdbaar is. Energie-Nederland had daarom gehoopt dat de ACM had opgenomen dat het probleem veroorzaakt door het salderen de komende jaren alleen maar groter wordt en dat daar een oplossing voor moet komen.

Het besluit van de Eerste Kamer om de salderingsregeling te handhaven, leidt volgens de energiekoepel tot steeds verdere stijging van de meerkosten. Energie-Nederland stelt ervan overtuigd te zijn dat ook zonder salderen het investeren in zonnepanelen aantrekkelijk blijft en dat voor specifieke huishoudens naar alternatieve ondersteuning kan worden gekeken. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten