logo
wvhj2023
© Novar
© Novar
5 maart 2024

Netbeheerders: maak flexcontract met 30 tot 40 procent teruglevering de standaard voor zonnepark

De netbeheerders pleiten in aanloop naar de openstelling van de SDE++ 2024 om zonneparken standaard een flexibel contract aan te bieden, waarbij nog maar 30 tot 40 procent invoeding gegarandeerd wordt.

Netbeheer Nederland stelt begrip te hebben dat haar pleidooi voor de openstelling in 2024 niet meegenomen kan worden, maar vraagt het wel verder te onderzoeken voor de SDE++ 2025. Wat de netbeheerder betreft, wordt deze flexibiliteit namelijk zo snel mogelijk als voorwaarde meegenomen in de regeling.

Wachtlijsten
‘In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe zonneparken aangesloten op het net en deze leveren op zonnige dagen veel elektriciteit die moet worden getransporteerd’, duidt Netbeheer Nederland. ‘Het gevolg van het aansluiten van veel van deze nieuwe zonne-energie- en andere installaties is dat de elektriciteitsnetten vol raken en dat er wachtlijsten ontstaan. Netbeheerders zien daarom graag aanvullende voorwaarden bij de SDE++ om de impact op de elektriciteitsnetten te minimaliseren. Want het wordt steeds belangrijker om productie, verbruik en netcapaciteit goed op elkaar te laten aansluiten – wat betreft plaats en tijd.’

Onderzoek
De netbeheerders onderbouwen hun pleidooi met het rapport van CE Delft dat in opdracht van demissionair minister Jetten onderzoek heeft gedaan naar de huidige effecten van de SDE++-subsidie. Daarbij is ook onderzocht welke aanpassingen er eventueel nodig zijn zodat zonneparken toch gebruik kunnen maken van de subsidieregeling en kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

De onderzoekers van CE Delft stellen dat aanpassingen in de algemene voorwaarden van netaansluitingen voor pv-projecten het meest kansrijk zijn. Omdat CE Delft onder andere een verplichting van gedeeltelijke non-firm-aansluit- en transportovereenkomst (NFA) of capaciteitsbeperkingscontract (CBC) adviseert, zien de netbeheerders een flexcontract graag de standaard worden voor zonneparken. ‘Wanneer de netten het toelaten, zal dit percentage mettertijd verder oplopen en dit biedt uitbaters van zonneparken een minimale gegarandeerde invoeding, met het uitzicht op meer’, besluit Netbeheer Nederland.

1.841 transportindicaties

De regionale netbeheerders melden voor de najaarsronde 2023 van de SDE++ in totaal 1.841 transportindicaties afgegeven te hebben. In totaal kregen de netbeheerders 2.131 aanvragen voor een transportindicatie. De SDE++ 2023 werd uiteindelijk ruimschoots overtekend en daarbij werd voor 3,4 gigawattpiek subsidie aangevraagd voor zonnepanelen.

Netbeheerders kunnen een aanvraag tot transportindicatie pas weigeren als het gebied ‘op rood’ staat én de verwachte capaciteitsuitbreiding niet binnen de verplichte realisatietermijn van het project valt.

Regionale netbeheerder

Aantal aangevraagde transportindicaties

Afgegeven

Niet afgegeven

Coteq

22

22

0

Enexis

946

881

65

Liander

523

404

119

RENDO

4

4

0

Stedin

598

491

107

Westland Infra

39

39

0

Totaal

2.132

1.841

291

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten