logo
wvhj2023
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
20 februari 2024

Eisen aan zonnepanelen voor Regeling Groenprojecten toch iets minder streng

Staatssecretaris Heijnen meldt dat de eisen voor zonnepanelen binnen de Regeling Groenprojecten toch minder verder aangescherpt worden. Zo wordt de eis van pfas-vrije zonnepanelen dit jaar nog niet van kracht.

De demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft van half december tot en met half januari een internetconsultatie georganiseerd over de voorgenomen wijziging van de Regeling Groenprojecten. Holland Solar en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben een zienswijze ingediend tijdens de consultatie en stelden daarbij zich grote zorgen te maken. In 2022 werd de groenregeling al flink aangescherpt, ook ten aanzien van pv-installaties en Heijnen maakte nu kenbaar de eisen opnieuw te willen aanscherpen.

Zonnepanelen
Heijnen laat nu in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer weten dat de meeste reacties die zij tijdens de consultatie heeft ontvangen, betrekking hebben op de categorieën zonnepanelen, windturbines en duurzaam bouwen. ‘Uit veel reacties blijkt een vrees voor een terugval van omvang van de regeling, ondanks de voorgestelde aanpassingen, zoals de tussencategorie voor zonnepanelen. Ook zijn technisch-inhoudelijke reacties ontvangen, waaruit bijvoorbeeld blijkt dat een eis voor het uitsluiten van fluor (pfas) in zonnepanelen pas per 2025 haalbaar is.’

De consultatiereacties leiden volgens de demissionair staatssecretaris op advies van de RVO tot technische wijzigingen in de categorie zonnepanelen waarmee de toepassing van pfas van in aanmerking komende zonnepanelen langer wordt toegestaan.

Aanpassing
Heijnens ambtenaren wijzen erop dat het aandeel zonne-energie binnen de Regeling Groenprojecten in omvang de laatste 5 jaar explosief is gegroeid. Dat zou een indicatie zijn dat het noodzakelijk is om de eisen aan te scherpen, omdat anders het doel van de regeling niet meer wordt gediend.

Cijfers van de RVO laten zien dat in het eerste jaar na inwerkingtreding van de Regeling Groenprojecten in totaal 1.400 groenverklaringen zijn afgegeven met een projectvermogen van circa 1.390 miljoen euro. De categorie zonnepanelen had hierin een aandeel van ruim 60 procent van de groenverklaringen en 28 procent van het projectvermogen.

Alternatief
Voor de subcategorie zonnecellen – zonnepanelen wordt met de herziene wijziging volgens Heijnen een tijdelijk, aanvullend alternatief geboden voor de circulaire eisen die aanvankelijk in de regeling stonden.

‘Hoewel door de RVO is aangegeven dat de eisen die golden per 1 januari 2024 noodzakelijk zijn om binnen het doel van de regeling te blijven – de techniek alleen is namelijk onvoldoende innovatief – verwacht de RVO toch dat zonder het aanpassen van die eisen maar een tiental  aanvragen gehonoreerd zouden kunnen worden’, duidt de demissionair staatssecretaris. ‘Met het tijdelijk alternatief is de verwachting dat het aantal groenverklaringen op de subcategorie zonnepanelen mogelijk rond de 200 uit zal komen.’

Minder snel
Erkend wordt volgens Heijnen dat de ontwikkeling van zonnepanelen met demontabele platen en zonnepanelen met categorie 1-productkaart in de Nationale Milieu Database (NMD) minder snel is gegaan dan verwacht werd bij de actualisatie van de Regeling Groenprojecten in 2022.

‘Daarom worden aanvullende mogelijkheden gesteld voor 2 jaar’, duidt Heijnen. ‘De markt heeft hierdoor 2 jaar extra om door te ontwikkelen op deze punten. Tegelijkertijd geldt, net als voor windturbines, dat aanscherpingen noodzakelijk zijn om ontwikkelingen te stimuleren die passen binnen het toepassingsgebied van de regeling. We hebben gezien dat de ontwikkeling van zonnepanelen op het gebied van productie en levensduur – opbrengstgarantie en productgarantie – is doorgegaan. De eisen die in 2022 en 2023 golden, stimuleren daarmee de ontwikkeling en aanschaf van innovatieve zonnepanelen onvoldoende. Het is daarom passend dat met de aanvullende, ambitieuze eisen primair zonnepanelen in aanmerking komen voor de regeling die nog niet zeer grootschalig beschikbaar zijn en waarvan de financiële risico's voor de investeerder hoger zijn dan bij een investering in een project waarbij wel grootschalig beschikbare zonnepanelen worden toegepast.’

Omschrijving zonnepanelen in Regeling Groenprojecten

Zonnepanelen worden in de Regeling Groenprojecten onder de subcategorie 4.1.2 met de volgende omschrijving opgenomen:

  1. Opwekken van elektrische energie met behulp van fotovoltaïsche panelen (zonnepanelen) die voldoen aan de volgende voorwaarden:
    1. de platen waartussen de zonnepanelen zijn verwerkt, zijn zodanig demontabel dat de zonnepanelen en de platen apart kunnen worden gerecycled;
    2. de zonnepanelen zijn opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD) met een categorie 1 milieuverklaring;
    3. de afvalbeheerbijdrage voor de relevante delen van de installatie wordt aantoonbaar afgedragen. 
  2. In afwijking van de voorwaarden, bedoeld in het eerste lid, komen tot en met 31 juni 2026 ook zonnepanelen in aanmerking die:
    1. een vermogensgarantie hebben van minimaal 87 procent van het initiële vermogen na 25 jaar;
    2. een productgarantie hebben van ten minste 25 jaar;
    3. de afvalbeheerbijdrage voor de relevante delen van de installatie aantoonbaar afdragen.
  3. Vanaf 1 januari 2025 geldt voor de zonnepanelen die voldoen aan de voorwaarden genoemd in het eerste en het tweede lid aanvullend de voorwaarde dat deze geen fluor (pfas) bevatten.
  4. Indien het project een grondopstelling betreft, worden op basis van aanvullend onderzoek naar het bevorderen van biodiversiteit, concrete maatregelen genomen om de eventuele nadelige gevolgen voor de biodiversiteit te mitigeren dan wel de biodiversiteit significant te bevorderen, tenzij in deze maatregelen reeds is voorzien in de omgevingsvergunning.

Projectvermogen: een groenverklaring wordt in ieder geval niet afgegeven op aanvragen voor projecten binnen de subcategorie zonnepanelen als de steun meer bedraagt dan 15 miljoen euro per onderneming per investeringsproject.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten