logo
wvhj2023
© Martijn Heemstra
© Martijn Heemstra
12 februari 2024

50 megawattpiek groot Zonnepark Hollandscheveld in Hoogeveen klaar

Zonnepark Hollandscheveld is klaar. De 50 megawattpiek grote zonneweide in de gemeente Hoogeveen in de provincie Drenthe is een van de 7 projecten die PowerField realiseert in 2023 en 2024.

De bouw van het zonnepark ging vorig jaar zomer van start, maar de ontwikkeling van de zonneweide startte al in 2018. Grenzend aan het projectgebied van PowerField had ontwikkelaar GroenLeven ook een initiatief voor een zonnepark. 2 jaar geleden nam PowerField dit project van GroenLeven over.

Dassenakker
De 2 projecten zijn sindsdien samengebracht tot 1 zonnepark. PowerField heeft het zonnepark ingepast in de omgeving om de lokale biodiversiteit te bevorderen. Zo is een plan voor een dassenakker gemaakt in samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap en ecologen. In de akker zijn struiken en fruitbomen aangeplant.

Daarnaast heeft PowerField in samenspraak met Waterschap Vechtstromen een bestaande watergang voorzien van een natuurvriendelijke oever. De oever is afgevlakt en uitgegraven, waardoor dieren gemakkelijker in en uit het water kunnen komen. Ook kunnen er meer planten in de verschillende waterdiepten groeien. Daarnaast zijn op verschillende plekken groenstroken en grondwallen aangelegd, met als doel het weidse uitzicht zoveel mogelijk te behouden.

Lokale energiecoöperatie
Op het gebied van participatie heeft PowerField afspraken gemaakt met verschillende belanghebbenden en groepen in de omgeving. Deze worden in de loop van 2024 uitgevoerd.

Een voorbeeld is de samenwerking met De Groene Wieken. Deze lokale energiecoöperatie neemt in de loop van 2024 een deel van het zonnepark over. Met de opbrengsten uit dit zonnepark dat in lokaal eigendom komt, gaat De Groene Wieken maatschappelijke doelen ondersteunen en verduurzaming in de omgeving bevorderen. ‘Zonnepark Hollandscheveld is een project waar we zeer trots op zijn’, vertelt Jeffrey Janssen, projectmanager van PowerField. ‘Met de ingebruikname leveren we een belangrijke bijdrage aan duurzame doelen van de gemeente Hoogeveen. We hebben veel aandacht besteed aan de landschappelijke inpassing en het vergroten van de biodiversiteit in de omgeving. En ook de buurt doet mee. We vinden het belangrijk dat onze zonneparken ook op lokaal niveau meerwaarde bieden en dit zonnepark is hier een mooi voorbeeld van.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten