China exporteerde in de maand december 16,2 gigawattpiek aan zonnepanelen. Dat is een daling van 8,6 procent ten opzichte van de 17,7 gigawattpiek in november, maar een stijging van 50 procent op jaarbasis. Ondanks de voorraadopbouw gedurende het kalenderjaar, lag het importniveau in het vierde kwartaal op vrijwel hetzelfde niveau als in de afgelopen 3 kwartalen. Terwijl Europa en Amerika het traditionele laagseizoen ingingen in het vierde kwartaal, werden India en Brazilië de belangrijkste drijvende krachten achter de wereldwijde export van Chinese fabrikanten. Al met al exporteerde China vorig jaar 208 gigawattpiek zonnepanelen, wat een stijging is van 34 procent ten opzichte van de 154,8 gigawattpiek uit 2022.
Europa: 101,5 gigawattpiek
In december importeerde Europa ongeveer 5 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 4 procent op maandbasis ten opzichte van de 4,9 gigawattpiek in november, maar een daling van 14 procent op jaarbasis. In 2023 importeerde Europa 101,5 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, 17 procent meer dan de 86,6 gigawattpiek in 2022. De importvolumes per kwartaal van het eerste tot en met het laatste kwartaal waren respectievelijk 29,5 gigawattpiek, 32,9 gigawattpiek, 22,9 gigawattpiek en 16,1 gigawattpiek.
Hoewel de voorraden op een hoog niveau blijven, raken ze volgens de marktonderzoekers van InfoLink wel snel uitgeput, omdat sommige landen de export naar andere markten zijn gaan verleggen en distributeurs geneigd zijn om meer in te kopen vanwege de geopolitieke risico’s door incidenten op de Rode Zee. Vanaf eind december 2023 zagen sommige zonnepaneelproducenten hun voorraden volgens de analisten bijna halveren in vergelijking met oktober.
Een snelle uitputting van de voorraden zal Europa ertoe aanzetten om de voorraden op voorhand aan te vullen. Europa importeert sinds eind 2023 voornamelijk TOPCon-zonnepanelen. Die overgang zal naar verwachting van InfoLink de importvolumes op peil houden. Tegen deze achtergrond zal de import naar Europa in het eerste kwartaal van 2024 geen significante sprong maken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar mogelijk gelijkblijven of marginaal dalen ten opzichte van het laagseizoen in het vierde kwartaal van 2023.
Midden januari kwamen de spotprijzen voor TOPCon-zonnepanelen uit op hetzelfde niveau als in december 2023, namelijk 11 tot 13 Amerikaanse dollarcent per wattpiek. De prijzen blijven nieuwe dieptepunten bereiken, maar er is volgens infolink weinig ruimte voor verdere dalingen. Moduleproducenten overwegen om de kosten, verzekering en vracht (CIF)-, Delivered Duty Paid (DDP)- en Delivery At Place (DAP)-prijzen voor export naar Europa aan te passen, vanwege prijsstijgingen in de toeleveringsketen en hogere vrachtprijzen.
Azië-Pacific: 53,9 gigawattpiek
De Aziatisch-Pacifische markt importeerde in december ongeveer 6,6 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een daling van bijna 19 procent ten opzichte van de 8,1 gigawattpiek in november en een aanzienlijke stijging van 206 procent op jaarbasis. De regio importeerde afgelopen jaar 53,9 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China wat 71 procent meer is dan de 31,5 gigawattpiek een jaar eerder. InfoLink wijst dan ook op een aanzienlijke groei in de vraag naar zonnepanelen. De importvolumes per kwartaal van het eerste tot en met het laatste kwartaal waren respectievelijk 9,5 gigawattpiek, 9,1 gigawattpiek, 14,8 gigawattpiek en 20,5 gigawattpiek.
India bleef het grootste importerende land van de Aziatisch-Pacifische markt. Het land importeerde in het vierde kwartaal 9 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, goed voor 62 procent van het jaarlijkse importvolume van 14,5 gigawattpiek. De stijging werd niet alleen toegeschreven aan de vraag van utiliteitsprojecten, maar ook aan Indiase ontwikkelaars die voorraden aanlegden in afwachting van de Approved List of Models and Manufacturers (ALMM) die in april 2024 van kracht wordt. Eind 2023 steeg de import van zonnecellen en zonnepanelen dan ook drastisch en deze stijging zal ook in het eerste kwartaal aanhouden.
Omdat de ALMM gunstig is voor binnenlandse fabrikanten, kan de lokale productiecapaciteit in de eerste helft van 2023 operationeel worden. Mede dat leidt er volgens InfoLink toe dat India in december de grootste afzetmarkt was voor zonnecellen met een invoer van 1,5 gigawattpiek, een stijging van 25 procent op maandbasis ten opzichte van de 1,2 gigawattpiek van november.’
Noord- en Zuid-Amerika: 30,2 gigawattpiek
Noord- en Zuid-Amerika importeerden in december 2,7 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een daling van 13 procent op maandbasis ten opzichte van de 3,1 gigawattpiek in november, maar een stijging van 64 procent op jaarbasis. De regio importeerde afgelopen kalenderjaar 30,2 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, 22 procent meer dan de 24,8 gigawattpiek in 2022. De driemaandelijkse importvolumes van het eerste tot en met het laatste kwartaal bedroegen respectievelijk 7,6 gigawattpiek, 6,7 gigawattpiek, 7,7 gigawattpiek en 8,1 gigawattpiek.
Brazilië bleef het grootste importerende land in de regio met een import van 20,6 gigawattpiek, 15 procent meer dan de 17,9 gigawattpiek van 2022.
Midden-Oosten: 14,5 gigawattpiek
Het Midden-Oosten importeerde in december 2023 1,5 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 25 procent op maandbasis ten opzichte van de 1,2 gigawattpiek in november en een stijging van 95 procent op jaarbasis. De regio importeerde afgelopen jaar 14,5 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 73 procent ten opzichte van de 8,4 gigawattpiek in 2022. Kwartaalvolumes van het eerste tot en met het laatste kwartaal waren respectievelijk 2,6 gigawattpiek, 3,3 gigawattpiek, 4,4 gigawattpiek en 4,1 gigawattpiek.
Saoedi-Arabië importeerde het meest in het Midden-Oosten: 7,7 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China. Dat gebeurde voornamelijk in de tweede helft van het jaar en is een extreme toename van 542 procent ten opzichte van de 1,2 gigawattpiek in 2022. De belangrijkste drijfveer voor deze groei was het vrijkomen van aanbestedingen voor grootschalige projecten die de vraag naar zonnepanelen stimuleerden.
Afrika: 7,9 gigawattpiek
Afrika importeerde in december 407 megawattpiek aan zonnepanelen uit China, een daling van 21 procent op maandbasis ten opzichte van de 513 megawattpiek in november, maar een stijging van 8 procent op jaarbasis. In 2023 importeerde Afrika 7,9 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een groei van 132 procent ten opzichte van de 3,4 gigawattpiek in 2022. Zuid-Afrika en Egypte zijn de belangrijkste afzetmarkten.
34 procent meer
Al met al importeerden alle 5 grote afzetregio’s meer Chinese zonnepanelen. Het totale volume bereikte een niveau van 208 gigawattpiek, een stijging van 34 procent ten opzichte van 155 gigawattpiek in 2022, waarbij de Afrikaanse markt de grootste groei kende.
In het eerste kwartaal van 2024 is de vraag relatief zwak omdat het overaanbod en de vertraging van de vraag op de zonne-energiemarkt aanhouden. Bovendien verlaagden Chinese fabrikanten hun productie tijdens Chinees Nieuwjaar, want de productie zal in februari minimaal 17 procent lager liggen dan in januari. De invoervolumes in de eerste helft van 2024 zullen volgens InfoLink afhangen van het piekseizoen in het tweede kwartaal, maar het marktonderzoeksbureau verwacht een lagere vraag dan in dezelfde periode vorig jaar. Aan de aanbodzijde wordt verwacht dat Amerika en India in de eerste helft van 2024 lokale productiecapaciteiten in gebruik zullen nemen, wat gevolgen zal hebben voor de Chinese export van zonnepanelen.