logo
wvhj2023
© RWE
© RWE
8 februari 2024

RWE start in Eemshaven met bouw batterij van 41 megawattuur

RWE is in de Eemshaven gestart met de bouw van zijn eerste Nederlandse energieopslagproject met batterijen. Het energieopslagsysteem heeft een vermogen van 35 megawatt en een opslagcapaciteit van 41 megawattuur.

Het energiebedrijf installeert in totaal 110 lithium-ionbatterijrekken bij zijn biomassacentrale. Het project beslaat een oppervlakte van ongeveer 3.000 vierkante meter. Het is de bedoeling dat de batterij regelbaar vermogen gaat leveren en vanaf 2025 op de groothandelsmarkten gaat opereren.

Blauwdruk
Het batterijproject is volgens het energiebedrijf een belangrijke stap in de richting van een portfolio van flexibele energiebronnen om de fluctuerende elektriciteitsproductie van windenergie – afkomstig van het in ontwikkeling zijnde offshorewindpark OranjeWind – optimaal te integreren in het Nederlandse energiesysteem.

In 2022 wist RWE de realisatie van dit offshoreproject voor de Nederlandse kust te bemachtigen met een blauwdruk voor volledige systeemintegratie waarbij windenergie gecombineerd wordt met de opwekking van groene waterstof en batterijopslag.

Meer dan een uur
Het batterijopslagsysteem kan meer dan een uur werken. Het systeem is zo ontworpen dat het vrijwel technologieoverschrijdend gekoppeld kan worden met de energiecentrales van RWE in Nederland. Dit maakt volgens het energiebedrijf een optimaal beheer van energie mogelijk, die door geselecteerde eenheden individueel, of als groep, kan worden geleverd.

RWE exploiteert momenteel batterijopslagsystemen met een totale capaciteit van ongeveer 700 megawatt en wereldwijd is meer dan 1 gigawatt aan batterijopslagprojecten in aanbouw. RWE is van plan om zijn batterijopslagactiviteiten wereldwijd uit te breiden tot 6 gigawatt in 2030.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten