logowvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
22 september 2023

Eemshaven krijgt batterij van 41 megawattuur

RWE investeert 24 miljoen euro in de bouw van een batterij in de Eemshaven. Het energieopslagsysteem krijgt een vermogen van 35 megawatt en een opslagcapaciteit van 41 megawattuur.

De batterij wordt virtueel gekoppeld aan de elektriciteitscentrales van RWE in Nederland. De bouw van de batterij gaat eind dit jaar van start. Begin 2025 wordt het project opgeleverd en kan gestart worden met het balanceren van de vraag en het aanbod van energie.

110 batterijen
In totaal worden bij de biomassacentrale van RWE in de Eemshaven 110 kasten met lithium-ionbatterijen geïnstalleerd op een oppervlakte van ongeveer 3.000 vierkante meter.

Het batterijproject is onderdeel van het toekomstige windpark op zee ‘OranjeWind’ en volgens RWE een belangrijke stap in de ontwikkeling van een reeks van innovaties en investeringen om ‘de perfecte match van vraag en aanbod van energie’ te realiseren en optimaal te integreren in het energiesysteem. Het energieopslagsysteem vangt het overschot aan energie van het elektriciteitsnet op en levert het terug aan het elektriciteitsnet als dat nodig is, om zo de vereiste netfrequentie (50 hertz) te behouden. De 35-megawattbatterij kan ruim een uur werken en kan de rol van virtuele energiecentrale op zich nemen.

Wind op zee
In 2022 won RWE de aanbesteding van het wind-op-zeeproject voor de Nederlandse kust dankzij een systeemintegratieconcept waarbij de productie van wind op zee gecombineerd wordt met de opwekking van groene waterstof en andere oplossingen zoals batterijopslag.

Roger Miesen, chief executive officer RWE Generation en Country Chair RWE Nederland, over het energieopslagproject: ‘Met het groeiende aandeel van duurzame energie in de elektriciteitsproductie neemt ook de vraag naar flexibele batterijopslag toe. Met dit grootschalige project doen we ervaring op in het ontwikkelen van energieopslagsystemen op de Nederlandse energiemarkt en draagt het actief bij aan het stabiliseren van het Nederlandse elektriciteitsnet.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.