logo
wvhj2023
© Serge Ligtenberg | Eerste Kamer
© Serge Ligtenberg | Eerste Kamer
7 februari 2024

Lot afbouw salderingsregeling zonnepanelen onbekend na toezeggingen minister

De Eerste Kamer lijkt komende week tegen de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen te gaan stemmen. De BBB houdt ondanks harde toezeggingen van minister Jetten bezwaren, maar GroenLinks-PvdA twijfelt.

De messen werden geslepen in aanloop naar het debat in de Eerste Kamer waar al bijna een jaar reikhalzend naar werd uitgekeken. Het debat leverde het nodige vuurwerk op, waarbij de senatoren felle bewoordingen gebruikten en al dan niet onbewust ook regelmatig ‘onwaarheden’ verkondigden.

Stemming volgende week
De Eerste Kamer stemt volgende week dinsdag 13 februari over het wetsvoorstel. Pas dan zal definitief duidelijk worden of het wetsvoorstel van demissionair minister voor Klimaat en Energie Jetten de eindstreep haalt of sneuvelt.

Jetten heeft de Eerste Kamer tijdens het debat toegezegd om nog voor de stemming – voor komend weekend zelfs – een brief te sturen waarin hij extra uitleg zal geven over de in 2025 en 2028 voorziene evaluatiemomenten. Op die 2 momenten zal de terugverdientijd van zonnepanelen in relatie tot de afbouw van de salderingsregeling geëvalueerd worden. Met zijn brief hoopt Jetten de twijfelaars nog over de streep te kunnen trekken.

Kleine kans
Er lijkt nog altijd een kleine kans te bestaan dat de demissionair minister zijn wetsvoorstel door de Eerste Kamer weet te loodsen.

De ‘tussenstand’ na het debat – op basis van de senatoren die spreektijd aangevraagd hadden – wijst op een verhouding van 28 stemmen vóór en 37 stemmen tégen. Met de wetenschap dat de PVV en JA21 waarschijnlijk net als in de Tweede Kamer ook in de Eerste Kamer tegen de afbouw van het salderen zullen stemmen, zouden 44 van de 75 senatoren tégen Jettens wetsvoorstel stemmen. Doordat de minister echter harde toezeggingen deed aan GroenLinks-PvdA, lijkt die partij te twijfelen. Stemt GroenLinks-PvdA alsnog vóór afbouw, zou er een meerderheid van 45 stemmen vóór afbouw zijn.

BBB
Tekke Panman, senator namens de BoerBurgerBeweging (BBB), kwam in de tweede termijn van het debat tot de slotsom dat zijn partij de afbouw van de salderingsregeling in samenhang wil bezien met de komst van de Energiewet. Zijn fractie ziet volgens hem geen andere oplossing dan de stemming over het wetsvoorstel aan te houden tot er meer duidelijkheid is over de energiewet of het wetsvoorstel van minister Jetten komende week weg te stemmen.

Op verzoek van Panman zei Jetten overigens nog toe dat consumenten niet bestraft zullen worden als zij bij de start van de afbouw van de salderingsregeling niet over een digitale meter beschikken. Dit omdat de netbeheerders pas eind 2026 klaar zullen zijn met het aanbieden van digitale meters.

GroenLinks-PvdA
Daarmee heeft GroenLinks-PvdA nog altijd de sleutel in handen. Senator Ferd Crone uitte gedurende het hele debat kritiek op de rekensommen van Jetten en TNO over de terugverdientijd van zonnepanelen als de salderingsregeling afgebouwd wordt. Die rekensommetjes zijn volgens Crone te optimistisch.

Bovendien houdt hij zijn twijfels of de hoogte van de terugleververgoeding voor de stroom die zonnepaneelbezitters straks niet meer mogen salderen wel goed genoeg geborgd wordt. Het door Crone zelf voorgestelde alternatief van een salderingsplafond werd door Jetten direct van tafel geveegd. De demissionair minister hoopte bovendien met het garanderen van de hoogte van de terugleververgoeding, de toezegging om in de toekomst in te grijpen als de terugverdientijd te ver oploopt en extra geld voor zonnepanelen bij huurwoningen Crone over de streep te trekken. Bovendien zei Jetten toe nog voor komend weekend met een extra Kamerbrief te komen. Of dat alles genoeg is om de Eerste Kamerfractie van GroenLinks-PvdA te overtuigen, wordt pas komende week bij de stemming duidelijk.

Het liveblog met een volledig verslag van het salderingsdebat in de Eerste Kamer is hier terug te lezen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten