logo
wvhj2023
© Frans Blok | Dreamstime.com
© Frans Blok | Dreamstime.com
31 januari 2024

Nederland installeerde vorig jaar 4,8 gigawattpiek zonnepanelen

Nederland heeft vorig jaar circa 4,8 gigawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd. Dat meldt marktonderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNE Research) in het Nationaal Solar Trendrapport 2024.

Het totaal geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen bedraagt 24,4 gigawattpiek, oftewel zo’n 1,4 kilowattpiek per hoofd van de bevolking.

Wereldkampioen
Nederland beschikt daarmee volgens de marktonderzoekers van DNE Research wereldwijd over de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking, iets waar hoogleraar Martien Visser vorig jaar al melding van maakte. Nu koploper Australië voorbij is gestreefd, is Nederland daarmee ‘wereldkampioen’.

‘Dat betekent ook dat Nederland als een van de eerste landen op grote schaal te maken heeft met uitdagingen rondom de verdere inpassing van zonnestroomvermogen in het energiesysteem, en de zonne-energiesector gaat daarom nu een nieuwe fase in’, aldus Daan Jansen, hoofdonderzoeker van DNE Research.

Consumenten
Waar de Nederlandse netbeheerders afgelopen week melden dat kleinverbruikers vorig jaar minimaal 2,8 gigawattpiek zonnepanelen installeerden, schat DNE Research de verkoop van consumenten voor afgelopen kalenderjaar in op 2,55 gigawattpiek. Daarbij zijn de verkopen in de tweede helft van het kalenderjaar fors gedaald.

Het marktonderzoeksbureau verwacht dat het residentiële segment in 2024 krimpt van 2,55 naar 1,7 gigawattpiek. De primaire oorzaak is de lagere consumentenvraag op de korte termijn, maar DNE Research verwijst ook naar de steeds meer verzadigde markt nu een derde van alle woningen zonnepanelen heeft.

Krimp
Ook in de zakelijke markt wordt het volgens het marktonderzoeksbureau steeds lastiger om projecten te realiseren door de sterk schommelende materiaalprijzen en rentestanden, de voorkeursvolgorde zon en het volle stroomnet. De zakelijke markt was in 2023 goed voor 2,3 gigawattpiek nieuw pv-vermogen. DNE Research verwacht dat de krimp – zonder extra beleid en innovatie – de komende 3 jaar zal aanhouden in de gehele zonne-energiesector.

‘De groei die de Nederlandse zonne-energiesector de afgelopen jaren heeft meegemaakt, is niet vanzelfsprekend’, stelt Jansen. ‘In zowel het residentiële als zakelijke segment zijn dus slimme projecten en ontwikkelingen nodig die veel waarde kunnen leveren met weinig netcapaciteit. Om momentum te behouden, zijn slimme innovatieve projecten en bijpassend beleid nodig.’


Ondanks alle uitdagingen zal er naar verwachting van DNE Research in 2026 nog steeds meer dan 3 gigawattpiek zonnepanelen worden geïnstalleerd. In het lage scenario is dat slechts 2,2 gigawattpiek en in het hoge scenario bijna 3,9 gigawattpiek.

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten