Bij netbeheerder Stedin* was er sprake van een groei van 32 procent. De regionale netbeheerders waar de meeste huishoudens zonnepanelen installeerden, is echter net als vorig jaar Enexis. De netbeheerder van de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg zag 240.446 consumenten zonnepanelen installeren, een groei van bijna 28 procent.
32 procent woningen
Ook in 2023 heeft de sterke groei van het aantal zonnepanelen op daken van woningen zich daarmee voortgezet, waarbij Netbeheer Nederland wel opmerkt dat de groei in de loop van het jaar steeds minder werd.
De netbeheerders tellen inmiddels op zo’n 2,75 miljoen huizen zonnepanelen, waar dat eind 2022 nog ruim 2 miljoen woningen waren. Inmiddels heeft zo’n 32 procent van alle woningen in Nederland zonnepanelen.
Fikse hiaten in cijfers
Doordat de regionale netbeheerders verschillende cijfers communiceren zijn er vooralsnog flinke hiaten in de jaarcijfers. Want waar bekend is dat ruim 600.000 consumenten vorig jaar zonnepanelen installeerden, is het daarmee gemoeide vermogen niet exact bekend.
Dit heeft meerdere redenen. Zo heeft Liander in haar cijfers geen onderscheid gemaakt in de omvang van nieuwe zonnepaneelinstallaties bij kleinverbruikers, terwijl Enexis en Stedin dat wel doen. Zij maken onderscheid in installaties tót en installaties vánaf 15 kilowattpiek. De installaties tot 15 kilowattpiek worden verondersteld bij consumenten gerealiseerd te zijn en installaties vanaf 15 kilowattpiek bij bedrijven.
Nieuw record: minimaal 2,8 gigawattpiek
De optelsom van de verschillende cijfers leidt tot de conclusie dat kleinverbruikers in 2023 minimaal 2,8 gigawattpiek zonnepanelen hebben geïnstalleerd. In onderstaande grafiek is daarbij te zien dat de definitieve cijfers vermoedelijk nog flink wat hoger zal uitvallen, omdat van Enexis vooralsnog geen cijfers beschikbaar zijn over nieuwe zonnepaneelinstallaties bij kleinverbruikers met een vermogen vanaf 15 kilowattpiek. Bovendien zijn van Coteq, Rendo en Westland Infra helemaal geen vermogens bekend van de ruim 12.500 nieuwe zonnepaneelinstallaties die deze 3 netbeheerders van kleinverbruikers verwelkomden.
Het CBS meldde eerder een groei van 2.284,7 megawattpiek bij kleinverbruikers voor het kalenderjaar 2022 – het gaat daarbij om installaties tot en met 15 kilowattpiek (red. dus niet tot 15 kilowattpiek; het onderscheid dat Enexis en Stedin maken in hun cijfers) – waarbij 2.185,1 megawattpiek de installatie van zonnepanelen op woningen betrof. Daarmee is 2023 hoe dan ook een recordjaar.
Salderingsregeling
Net als de regionale netbeheerder benadrukt Netbeheer Nederland dat de groei van het aantal zonnepanelen de urgentie om de opgewekte stroom direct zelf te gebruiken nog hoger maakt. Dit voorkomt namelijk een te hoog oplopende spanning en dat omvormers van zonnepanelen zich tijdelijk uitschakelen.
Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie Netbeheer Nederland, over de huidige ontwikkelingen: ‘Afschaffen van de salderingsregeling betekent dat er ruimte op de netten komt voor meer woningen met zonnepanelen. De huidige salderingsregeling stimuleert namelijk het terugleveren van stroom en draagt daardoor bij aan de volle netten en het regelmatig afschakelen van zonnepanelen. Inmiddels is het beter om te kijken naar een stimulans om meer stroom te gebruiken op de momenten dat er veel wordt opgewekt.’
* De cijfers van Enexis en Stedin betreffen enkel consumenten, bij Liander gaat het om consumenten en kleine ondernemingen oftewel alle klanten met een kleinverbruikersaansluiting.
Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.