logo
wvhj2023
© Q8
© Q8
25 januari 2024

Storm en Q8 bouwen in België 200 snellaadstations voor elektrische auto’s

Storm en Q8 gaan samen tot 200 snellaadstations voor elektrische auto’s in België realiseren. Bij een groot aantal van de snellaadlocaties kan men straks ook boodschappen doen en koffie drinken of iets eten.

Storm, een van de grootste ontwikkelaars van windparken in België, kwam vorig jaar in het nieuws, omdat het in Langerloo, Ruien en Zeebrugge grote batterijparken wil realiseren met in totaal een vermogen van 400 megawatt.

Uitbreiding
De nieuwe samenwerking met Q8 betekent voor Storm een uitbreiding van zijn activiteiten naar elektrisch vervoer. De nieuwe snellaadstations van Storm en Q8 electric zijn gepland ‘op zichtbare en goed bereikbare toplocaties’ door heel België, zowel bij belangrijke verkeersassen als in de buurt van stedelijke kernen.

De helft ervan krijgt een eigen shop. Voor deze faciliteiten wordt samengewerkt met partners zoals Delhaize en Panos, waarmee Q8 ruime ervaring heeft in zijn tankstations. Bij een kwart ervan wordt ook een snelservicerestaurant voorzien. De roll-out, met een ritme van 40 nieuwe locaties per jaar of gemiddeld 1 per 10 dagen, start in de zomer van 2024.

10 tot 16 laadplaatsen
‘We trekken ons bekende convenience-concept van shops aan de Q8-tankstations door naar de Q8 electric-snellaadstations’, aldus Sven Dochez, Director Supply & Innovation bij Q8. ‘We gaan dus echte fullservicesnellaadstations uitbaten. Naast hun wagen laden, kunnen klanten bij ons boodschappen doen en koffie drinken of iets eten. We geloven dat dit een groot verschil zal maken in de beleving en het comfort van onze klanten met een elektrische wagen.’

Elk snellaadstation zal plaats bieden aan ten minste 10 tot 16 laadplaatsen met een laadvermogen tot 400 kilowatt. Een gemiddelde wagen met een batterij van 50 kilowattuur kan hier tot een state-of-charge van 80 procent laden binnen 15 tot 20 minuten.

250 miljoen euro
De plannen van Q8 en Storm zijn goed voor een verwacht investeringsbedrag tot 250 miljoen euro. Q8 zal de snellaadstations uitbaten via langlopende erfpachtovereenkomsten met Storm, dat zal instaan voor de ontwikkeling en de bouw.

‘Met dit netwerk nemen we het laatste obstakel weg voor de overstap naar elektrisch rijden’, zegt Jan Caerts, algemeen directeur van Storm. ‘Nu elektrische wagens in een snel tempo goedkoper worden, blijft een betrouwbaar en overal aanwezig snellaadnetwerk van hoge kwaliteit de belangrijkste zorg voor veel gebruikers. Wij gaan die bezorgdheid wegnemen.’

Nederland
‘Bij aanvang ligt de focus op België, maar de partners hebben de ambitie om verder uit te rollen in andere landen. Nederland, waar Q8 bouwt aan het merk Tango electric, is hierbij naast Luxemburg zeker een optie’, besluit Sven Dochez.

De snellaadstations zullen 100 procent hernieuwbare energie leveren van Belgische oorsprong. De stations zijn ontworpen door het Gentse architectenbureau Martens Van Caimere Architecten. Ze worden gebouwd met hout en krijgen een waterdoorlatende verharding, groene beplanting, een groendak en zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten