logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
25 januari 2024

Biodiversiteit drijvend zonnepark Bomhofsplas verbeterd door biohutten

Door het gebruik van biohutten is de biodiversiteit op drijvend zonnepark Bomhofsplas verbeterd. Dat is de conclusie van een 3-jarig onderzoek van Ecocean, Buro Bakker/ATKB en GroenLeven.

De onderzoekers stellen dat biohutten als onderdeel van drijvende zonneparken een boost kunnen betekenen voor de biodiversiteit op een zandwinplas. Het 3-jarige onderzoek dat eind 2023 werd afgerond, is uitgevoerd door het Franse Ecocean – dat ontwikkelaar van de biohutten is – en heeft tot doel de biodiversiteit te stimuleren en de rol van biohutten in het herstel van de natuur te onderzoeken.

20 biohutten
Het drijvende zonnepark Bomhofsplas, dat sinds 2020 op de voormalige zandwinningsplas nabij Zwolle ligt, werd als locatie gebruikt om te onderzoeken hoe een drijvend zonnepark door middel van speciaal ontworpen biohutten de biodiversiteit van een industrieel water kan ondersteunen en zelfs versterken.

De Bomhofsplas is een bijzondere locatie, omdat het van nature een minder rijke ecologie heeft vanwege zijn ontstaansgeschiedenis als zandwinningsplas. Onder de drijvende zonnepanelen van GroenLeven werden 20 biohutten geplaatst die fungeren als schuilplaatsen en kraamkamers voor vissen en andere waterdieren.

Vispopulaties
Ecocean en Buro Bakker/ATKB voerden de monitoring van de biohutten uit. Het onderzoek richtte zich op de vispopulaties, vooral de jonge visjes. Dit omvatte het tellen en observeren van vissoorten, evenals het inventariseren van bijvoorbeeld zoetwatergarnalen en waterpissebedden, zogenoemde ongewervelde dieren.

Tijdens deze monitoring werden 431 individuele vissen van verschillende soorten waargenomen. Daarnaast werden 1.951 ongewervelde dieren geobserveerd, waaronder gammaridae garnalen en de buismond goby.

Kraamkamers
In mei 2021 was het zicht onder water beperkt, waardoor nauwkeurige waarnemingen van jonge vissen niet mogelijk waren. In juni 2022 verbeterde het zicht en werden 18 jonge visjes van de familie Cyprinidae waargenomen, terwijl in een jaar later 3 vissoorten werden geïdentificeerd: de gewone baars, verschillende soorten karperachtige visjes – cypriniden – en de buismond goby.

Daarnaast werd gekeken naar andere waterbewoners rond de biohutten. In 2022 werden onder andere zoetwatergarnalen en waterpissebedden waargenomen, die een essentiële rol spelen in de voedselketen van het ecosysteem. Ook technisch gezien hebben de biohutten zich goed gehouden sinds hun installatie onder de drijvende zonnepanelen met roestvrijstalen kabels en klemmen. Er zijn geen tekenen van corrosie en het substraat van de biohutten is goed bewaard gebleven.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten