logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
12 januari 2024

Minister Demir wil nieuwe kostenbatenanalyse voor uitrol digitale meter

Minister Demir wil dat er een nieuwe kosten-batenanalyse wordt uitgevoerd om Vlaanderen in 2029 voor 100 procent van digitale meters te voorzien. Dit omdat de kosten hoger zouden zijn dan elders in Europa.

Het Vlaams Parlement besloot in 2019 om de uitrol van de digitale meter te verplichten, waarbij een doel van 80 procent voor eind 2024 en een doel van 100 procent voor eind 2029 werd gesteld. Dat besluit werd genomen na een positieve kosten-batenanalyse van de Vlaamse energieregulator VREG.

Dubbel zo hoog
Na 5 jaar stelt de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) nu dat de kosten van de uitrol van de digitale meter dubbel zo hoog zouden zijn dan in de rest van Europa. Daarom roept de SERV nu op om de doelstelling opnieuw te bekijken.

‘Het decreet dat de uitrol tot 100 procent regelt, werd door het Vlaams Parlement goedgekeurd in de periode voor ik minister was, maar het advies van de SERV getuigt vooral van gezond verstand’, stelt Demir. ‘Ik schaar me volledig achter dat advies en vraag daarom aan de VREG om een nieuwe kosten-batenanalyse te maken voor de volledige uitrol van de digitale meter.’

Grondig bekijken
In het Vlaamse decreet – waarmee een Europese richtlijn uitgevoerd wordt – staat dat de uitrol van de digitale meter verplicht is wanneer de Vlaamse Energieregulator VREG een positieve kosten-batenanalyse maakt.

‘De kosten-batenanalyse die de VREG in 2019 opleverde was positief, maar de SERV merkt terecht op dat we na 5 jaar veel meer weten over wat kan en niet kan, en wat het kost en opbrengt’, aldus Demir. ‘Bovendien zien we ook heel wat problemen bij Fluvius bij de uitvoering van hun kerntaken. Het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat de VREG nu een nieuwe kosten-batenanalyse maakt voor de volledige uitrol van de digitale meter. Specifiek wil ik weten of met betrekking tot de 100 procent tegen eind 2029, gezien de 80 procent tegen eind 2024, überhaupt “het sop de kool waard is”. Op basis daarvan kan samen met het Vlaams Parlement bekeken worden of een decreetswijziging nodig is.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten