logo
wvhj2023
© Industryviews | Dreamstime.com
© Industryviews | Dreamstime.com
11 januari 2024

Productiekosten zonnepanelen in China gedaald tot 15 dollarcent per wattpiek

De productiekosten van zonnepanelen in China zijn de afgelopen 12 maanden met 42 procent gedaald van 0,26 tot 0,15 Amerikaanse dollar per wattpiek. Dat blijkt uit een nieuw Horizons-rapport van Wood Mackenzie.

Chinese fabrikanten hebben volgens de onderzoekers een enorm kostenvoordeel ten opzichte van internationale rivalen in onder meer Amerika en Europa waar de kosten respectievelijk 0,30 en 0,40 Amerikaanse dollar per wattpiek bedragen (red. gebaseerd op perc-zonnepanelen met zonnecellen gebaseerd op M10-wafers). Alleen India, waar de kosten 0,22 Amerikaanse dollar per wattpiek bedragen, kan China enigszins bijblijven, alhoewel de productiekosten daar alsnog bijna 50 procent hoger liggen.

Diversifiëren
In het rapport ‘Top of the charts: Five low-carbon tech trends worth tracking’ bestuderen de onderzoekers niet alleen de ontwikkeling van de hardwarekosten voor zonne-energie, maar ook de razendsnelle opkomst van hernieuwbare energie, de inspanningen die worden gedaan om de aanvoer van grondstoffen voor batterijen te diversifiëren, de vooruitgang van CO2-afvang en -opslag (ccs) en de groei van warmtepompen voor huishoudelijk gebruik.

Co-auteur Steven Knell, vice-president Power & Renewables bij Wood Mackenzie: ‘Het rapport toont de vooruitgang die wordt geboekt, maar onderstreept ook hoeveel er nog moet gebeuren.’ Het marktonderzoeksbureau constateert dat wereldwijd het beleid wordt verruimd om de opbouw van binnenlandse toeleveringsketens voor CO2-arme technologieën te ondersteunen en om nieuwe bronnen van kritieke mineralen te ontwikkelen om de wereldwijde afhankelijkheid van China te verminderen. ‘Terwijl in sommige gevallen, zoals bij de Chinese productie van zonnepanelen, de kosten dalen, zullen ze in andere gevallen hoog blijven’, aldus Knell.

Krachtpatser
Als ’s werelds krachtpatser op het gebied van zonnepanelen heeft China al 80 procent van de wereldwijde productiecapaciteit in handen en dit wordt volgens de onderzoekers weerspiegeld in de explosief groeiende binnenlandse installaties. In 2023 zijn de binnenlandse zonne-energie-installaties volgens de onderzoekers 2 keer zo groot als die van de Verenigde Staten en de Europese Unie samen.

Knell: ‘Het succesverhaal van hernieuwbare-energiebronnen blijft zich opstapelen, geleid door de snelle groei van wind- en zonne-energie. Tegen 2050 zullen ze goed zijn voor meer dan 50 procent van de wereldwijde energievoorziening. Het afgelopen decennium heeft een transformatie in energieopwekking plaatsgevonden, waarbij hernieuwbare-energiebronnen goedkope stroom op grote schaal leveren.’

Lithium en kobalt
Lithium en kobalt zijn volgens de onderzoekers overtuigende voorbeelden van het potentieel voor een herverdeling van de productiebasis.

‘Dankzij prijssignalen die nieuwe investeringen en uitgebreide capaciteit stimuleren, zullen de toekomstige waardeketens voor basismetalen en batterijgrondstoffen zowel dieper als breder zijn’, besluit Knell.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten