logo
wvhj2023
© Andrii Zhezhera | Dreamstime.com
© Andrii Zhezhera | Dreamstime.com
6 januari 2024

Over de grens | 1 miljoen nieuwe installaties met zonnepanelen voor Duitsland

In de rubriek ‘Over de grens’ neemt de redactie van Solar Magazine een kijkje in het buitenland. Ditmaal Duitsland dat in 2023 maar liefst 1 miljoen nieuwe zonnepaneelinstallaties verwelkomde; een absoluut record.

Duitsland bereikte halverwege vorig jaar de grens van 3 miljoen zonnepaneelinstallaties en daar werd in november een nieuwe mijlpaal aan toegevoegd toen de grens van 80 gigawattpiek geïnstalleerd vermogen werd bereikt. Daarmee maken de oosterburen vaart richting het 2030-doel van 215 gigawattpiek. Uit de eerste voorlopige cijfers van brancheorganisatie Bundesverband Solarwirtschaft (BSW) blijkt dat het geïnstalleerd vermogen afgelopen kalenderjaar bijna verdubbeld is ten opzichte van de ruim 7 gigawattpiek uit 2022.

14 gigawattpiek
Het BSW gaat namelijk uit van 14 gigawattpiek nieuw geplaatst pv-vermogen, waar de Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur (BNetzA) 14,2 gigawattpiek aan nieuw vermogen registreerde. BSW meldt op zijn beurt dat consumenten in 2023 zo’n 7 gigawattpiek zonnepanelen installeerden.

1,5 miljoen
BNetzA registreerde afgelopen kalenderjaar ruim 1 miljoen nieuwe installaties. BSW verwacht dat de vraag in 2024 hoog zal blijven met minimaal 1,5 miljoen particuliere eigenaren van woningen die van plan zijn om in de komende 12 maanden een zonnepaneelsysteem te installeren. Daar komen de huurwoningen die van zonnepanelen worden voorzien nog bij.

Volgens BSW-onderzoek in december onder 1.000 vastgoedbezitters kan 69 procent van de huiseigenaren met geschikte dakruimte zich voorstellen om een zonnestroomsysteem op zijn dak te installeren. 16 procent is al van plan om dit in de komende 12 maanden te doen. ‘We verwachten dat de hausse in zonne-energie in 2024 zal aanhouden’, stelt BSW-directeur Carsten Körnig. De topman benadrukt dat de vermindering van de bureaucratie nu niet mag stagneren, zodat de ambitieuze groeidoelstellingen ook in de volgende jaren kunnen worden bereikt. ‘Verdere maatregelen om het installatieproces te versnellen, zijn nodig om de elektriciteits- en verwarmingsnetwerken sneller te moderniseren, ze te voeden met nog hogere percentages zonne-energie en ze op elk moment beschikbaar te maken met behulp van grotere opslagcapaciteiten.’

12 procent
De ongeveer 3,7 miljoen fotovoltaïsche systemen die nu in Duitsland zijn geïnstalleerd, produceerden vorig jaar 62 miljard kilowattuur, goed voor ongeveer 12 procent van het Duitse elektriciteitsverbruik.

270.000 balkoncentrales
BSW meldt dat steeds meer consumenten die in een huurwoning wonen, nu kunnen profiteren van zonne-energie. Volgens het BNetzA werden alleen al in 2023 in Duitsland ongeveer 270.000 plug-in zonne-installaties – zogenaamde ‘balkoncentrales’ – in gebruik genomen.

Subsidie elektrische auto geschrapt
Vanwege het nationale begrotingstekort besloot de federale regering half september per direct de subsidie voor elektrische auto’s stop te zetten. Aanvankelijk zou de subsidie van 4.500 euro tot en met 2024 verkrijgbaar zijn.

Het Verband der Automobilindustrie (VDA) uitte forse kritiek op het besluit. Mede door het schrappen van de subsidie is volgens VDA de verkoop in december direct fors gedaald. Duitsland verwelkomde afgelopen maand 72.550 nieuwe elektrische voertuigen, wat 58 procent minder is dan een jaar eerder. In 2023 werden in totaal 700.200 nieuwe elektrische auto’s geregistreerd, 16 procent minder dan het jaar ervoor. De verkoop van volledig elektrische auto’s groeide daarbij wel – met 11 procent – waar die van plug-in hybrides met 51 procent daalde.

Strategie energieopslag
Ondertussen is de Duitse regering gestart met de ontwikkeling van een energieopslagstrategie. In de 22 pagina’s tellende ontwerpstrategie van het federale ministerie van Economische Zaken en Energie (BMWK) ontbreken volgens BSW concrete doelen en richtlijnen.

‘Het ontwerp schetst het kader en richt zich op de juiste onderwerpen, bijvoorbeeld door batterijopslag te benoemen als een belangrijke kwestie voor de integratie van hernieuwbare energie in het stroomnet’, aldus Körnig. ‘Het schetst ook de eerste benaderingen voor een hervorming van het regelgevingskader dat allang had moeten plaatsvinden. Wat echter nog ontbreekt, zijn concrete doelstellingen en richtsnoeren voor de uitbreiding van energieopslag, economisch levensvatbare bedrijfsmodellen en netvriendelijke werking van energieopslag.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten