logo
wvhj2023
hero-image
4 februari 2023

Over de grens | Duitsland ziet verkoop zonnepanelen exploderen tot 7.181 megawattpiek

In de rubriek ‘Over de grens’ neemt de redactie van Solar Magazine een kijkje in het buitenland. Ditmaal bij oosterbuur Duitsland. Net als in Nederland explodeerde daar de zonnepaneelverkoop naar 7181 megawattpiek.

Het kalenderjaar 2022 gaat daarmee voor Duitsland de boeken in als een van de meest succesvolle jaren voor de zonne-energiesector ooit en het beste kalenderjaar sinds 2012.


371.323 nieuwe zonnepaneelinstallaties
De Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur (BNetzA) meldt dat het land afgelopen kalenderjaar 371.323 nieuwe zonnepaneelinstallaties verwelkomde. Bruto, want BNetzA meldt dat afgelopen kalenderjaar 2.179 zonnepaneelinstallaties uit gebruik zijn genomen; goed voor een vermogen van 12,1 megawattpiek. Netto kreeg Duitsland er daarmee vorig jaar 369.144 pv-installaties bij.


Minder dan Nederland
De Duitse jaargroei onderstreept nog maar eens het formaat van de prestatie van Nederland waar alleen kleinverbruikers al goed waren voor 452.845 nieuwe zonnepaneelinstallaties. En dat terwijl Duitsland bijna 5 keer zo veel inwoners als Nederland telt. In totaal telt Duitsland momenteel ruim 2,6 miljoen zonnepaneelinstallaties.

De verkoop van zonnepanelen groeide gedurende het kalenderjaar, piekte qua aantal nieuwe installaties overduidelijk in de maand augustus en zakte toen naar een significant lager niveau. Afgelopen december lag het aantal nieuwe installaties zelfs bijna 60 procent lager dan in augustus. Ook qua nieuw geïnstalleerd vermogen – uitgedrukt in megawattpiek – was december de slechtste maand van het kalenderjaar.


66,5 gigawattpiek
Het opgestelde vermogen aan zonnepanelen is in Duitsland inmiddels gegroeid tot 66,5 gigawattpiek. Daarmee is Duitsland nog wel altijd een flink stuk verwijderd van de doelstelling om in 2030 over 200 gigawattpiek zonnepanelen te beschikken.

De Duitse deelstaat Beieren, de grootste van het land, leidt logischerwijs de dans bij de uitrol van zonnepanelen. Ook Badem-Württemberg dat vorig jaar besloot de installatie van zonnepanelen te verplichten doet het goed.

30 procent groei verwacht
Uit onderzoek van brancheorganisatie Bundesverband Solarwirtschaft (BSW) blijkt dat driekwart van de huiseigenaren nadenkt over zonnepanelen en dat 1 op de 5 woningeigenaren in de komende 12 maanden sowieso zonnepanelen wil laten installeren. 4 op de 5 van deze woningbezitters overwegen bovendien ook een thuisbatterij te laten installeren. BSW verwacht dan ook dat de verkoop van het aantal zonnepaneelinstallaties met 30 procent zal groeien en voor zonneboilersystemen (red. zie kader) wordt rekening gehouden met een marktgroei van 10 procent.

Investeringsvoorwaarden verbeteren
BSW hamert er tegelijkertijd wel op dat de investeringsvoorwaarden voor commerciële investeerders verbeterd moeten worden om de regeringsdoelstelling waar te kunnen maken. De brancheorganisatie stelt een fundamentele stijging van de investeringsinteresse in de zakelijke markt te zien. Tegelijkertijd zouden disproportionele eisen aan de netaansluiting, te veel bureaucratie in het goedkeuringsproces en te restrictieve veilingvoorwaarden van de Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG, red. de wet op hernieuwbare energie) uiteindelijk veel bedrijven ervan weerhouden om hun bedrijfsdak van zonnepanelen te voorzien.

BSW is dan ook blij met het feit dat de Bundesnetzagentur heeft besloten om de maximale biedingswaarden voor de komende veilingen van subsidie voor zonne-energie met ongeveer 25 procent te verhogen. De brancheorganisatie schat namelijk in dat in 2022 een volume van 1.000 megawattpiek aan zonneparken niet heeft deelgenomen aan de veilingen. Als gevolg hiervan waren de EEG-aanbestedingen meermaals ondertekend. ‘Omslachtige en kostbare planningsprocessen en toegang tot de elektriciteitsnetten en geschikte locaties moeten worden verkort en vereenvoudigd, en belemmeringen voor eigendoms- en successierechten moeten worden weggenomen’, stelt Carsten Körnig, algemeen directeur van BSW. ‘Zelfvoorziening en directe levering met regionaal opgewekte zonne-energie moeten zonder drempels mogelijk worden gemaakt als onmisbare motor van de energietransitie in de toekomst. De snelheid waarmee de federale overheid nieuwe vloeibaar-gasterminals in gebruik heeft genomen, moet nu ook de maatstaf worden voor de energietransitie.’

Energiecrisis wakkert ook vraag naar zonneboilers aan

De energiecrisis heeft in Duitsland niet alleen de vraag naar zonnepanelen doen exploderen, maar heeft tegelijkertijd ook de vraag naar zonneboilers weer aangewakkerd.

Afgelopen kalenderjaar installeerden de oosterburen 12 procent meer zonnewarmte-installaties voor ruimteverwarming en warmwaterbereiding.

91.000 zonneboilers
In totaal werden er 91.000 zonneboilers geïnstalleerd. De totale bruto-oppervlakte van de zonnecollectoren, veelal op gebouwen geplaatst, bedroeg 709.000 vierkante meter. Uit onderzoek van Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie (BDH) en de Bundesverband Solarwirtschaft (BSW) blijkt dat 1 op de 10 Duitse vastgoedeigenaren in 2023 een zonneboiler wil installeren.

De zonnewarmtesector verwacht in de nabije toekomst bovendien een grotere orderintake voor de bouw van zonthermische installaties op megawattschaal voor de levering aan warmtenetten en stadsverwarming. In 2022 zijn 8 nieuwe zonnewarmtecentrales met een zonnecollectoroppervlak van circa 4,4 hectare in gebruik genomen; dat is circa 6 procent van het totaal geïnstalleerde zonnecollectoroppervlak.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten