logo
wvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
5 januari 2024

Einde generieke rekenfactor voor milieubelasting warmtepompen, correctie voor kleine warmtepomp

De generieke rekenfactor voor de milieubelasting van warmtepompen is per direct beëindigd en vervangen door een beperkte rekenfactor voor kleine warmtepompen. Dat meldt de Nationale Milieudatabase.

Door actualisatie van de milieudata van warmtepompen werd vorig jaar duidelijk dat de milieubelasting van een warmtepomp hoger was dan tot dat moment werd aangenomen, doordat koudemiddel en elektronica nog niet in de milieudata waren verwerkt. De Nationale Milieudatabase (NMD) introduceerde een tijdelijke verrekenfactor om te voorkomen dat de installatie van warmtepompen stil zou vallen.

Milieuverklaringen
De tijdelijke verrekenfactor voor de milieuprestatie van warmtepompen is per 31 december stopgezet, omdat in de afgelopen periode de milieuverklaringen voor warmtepompen geactualiseerd zijn. Daardoor is de verrekenfactor voor het merendeel van de situaties niet meer nodig.

Ter vervanging van de tijdelijke rekenfactor is nu een beperkte verrekenfactor geïntroduceerd voor kleine warmtepompen met een vermogen tot maximaal 4 kilowatt voor nieuwbouwprojecten. Deze verrekenfactor blijft nodig om bij kleine woningen en wooneenheden zoals chalets en tiny houses de wettelijke milieuprestatie-eis van 0,8 te kunnen halen. De beperkte verrekenfactor – die goedgekeurd is door de Beleidscommissie Milieuprestatie Nederland (BMNL) – zal eindigen per 31 december 2024.

1 keer gebruiken
De beperkte verrekenfactor geldt uitsluitend voor nieuwbouwprojecten. Per woning mag slechts 1 keer een verrekenfactor gebruikt worden op een warmtepomp van maximaal 4 kilowatt, ongeacht het aantal gebruikte warmtepompen.

De maatregel moet er volgens de Nationale Milieudatabase toe leiden dat ook de bouw van kleinere woningen en wooneenheden maximaal duurzaam kan plaatsvinden. Om te monitoren of de maatregel blijvend aan de doelstelling bijdraagt, zal ook de BMNL in samenspraak met FME, Techniek Nederland en de Vereniging Warmtepompen periodiek op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen.

3 categorieën milieuverklaringen

Er zijn in de Nationale Milieudatabase 3 categorieën milieuverklaringen (red. voorheen productkaart genoemd) te onderscheiden. Milieuverklaringen met merkgebonden data van fabrikanten en toeleveranciers vallen onder categorie 1. Milieuverklaringen met merkongebonden data (merkloos) van groepen van fabrikanten en/of toeleveranciers en branches vallen onder categorie 2. Tot slot is er categorie 3; milieuverklaringen met merkongebonden data (merkloos) vergaard door de Stichting NMD.

Op de categorie 3 milieuverklaringen is een toeslagfactor van toepassing. Deze toeslagfactor wordt door Stichting NMD vastgesteld en bedraagt momenteel 30 procent.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten