logo
wvhj2023
© Dreamstime.com
© Dreamstime.com
23 december 2023

Het Solar Magazine Jaaroverzicht 2023: de solar coaster continues…

Nieuwe vertraging voor de afbouw van de Nederlandse salderingsregeling, het afschaffen van subsidies voor zonnepanelen in Vlaanderen, historisch lage prijzen voor zonnepanelen en een instorting van de vraag.

2023 was een bomvol nieuwsjaar voor de Nederlandse en Vlaamse zonne-energiesector. De redactie heeft het allemaal op een rij gezet in het Solar Magazine Jaaroverzicht 2023.

JANUARI
Salderen, salderen en nog eens salderen… Het is maar één onderwerp dat in januari het nieuws dicteert: de salderingsregeling. Het feit dat GroenLinks en PvdA het wetsvoorstel voor de afbouw van het salderen niet steunen, maakte de salderingsregeling zelfs tot hoofditems bij het NOS Journaal en RTL Nieuws. De Consumentenbond en de Vereniging Nederlandse Gemeenten uitten voorafgaand aan het salderingsdebat hun onvrede over de snelheid waarmee de overheid de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters wil afbouwen. De ACM benadrukte dat de kosten van het salderen voor huishoudens zonder zonnepanelen inmiddels al enkele tientjes per maand bedragen.

Er was in januari ook volop overnamenieuws. Zo heeft de Vlaamse installateur Extra Power een nieuwe aandeelhouder, heeft in Nederland Greenchoice een aandeel genomen in de Saman Groep en het Belgische Green & Durable Group in de Nederlandse zonnepaneelinstallateur Zonnemarkt Groep. Tot slot heeft de Belgische producent Evocells een nieuw bedrijf opgericht: Solarcells Luxembourg. Daarmee opent Evocells een tweede fabriek voor de productie van zonnepanelen die zich in Luxemburg zal bevinden.

De Arbeidsinspectie meldt verder dat in Nederland bij de installatie van zonnepanelen in 1,5 jaar tijd 40 ongelukken hebben plaatsgevonden en 4 doden zijn gevallen. Installateurs nemen volgens de instantie onvoldoende maatregelen om veilig te werken en overtreden de Arbowet. Tot slot wordt fabrikant van zonneauto’s Lightyear in januari failliet verklaard.

FEBRUARI
In Vlaanderen woedt in februari de discussie voort over de knip in de groenestroomcertificaten. Een nieuwe analyse van REBEL in opdracht van brancheorganisatie ODE Vlaanderen bevestigt het beeld dat de geplande knip meer dan 2.000 Vlaamse ondernemingen zou treffen. De Vlaamse regering maakt bekend vanaf 2025 definitief een verplichting in te voeren voor grootverbruikers van stroom om hun gebouw van zonnepanelen te voorzien.

De Tweede Kamer stemt in februari in met het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen en daarmee is de Eerste Kamer aan zet. De Tweede Kamer heeft bij de stemming amendementen aangenomen om de hoogte van de terugleververgoeding tot 2027 in de wet vast te leggen en energiebedrijven te verplichten te salderen per tariefperiode.

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT meldt aansluitverzoeken voor 28 gigawatt aan batterijvermogen in behandeling te hebben. Het gaat om batterijen met een vermogen van 70 tot 500 megawatt.

MAART
De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir incasseerde in maart een fikse tegenvaller: ze verloor de rechtszaak over de invoering van het capaciteitstarief. Het Hof van Beroep te Brussel stelde de Vlaamse energieregulator VREG in het gelijk en daarmee blijft het tarief van kracht.

In maart wordt verder het internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (iMVO)-convenant voor hernieuwbare energie opgeleverd. Hiermee slaat de Nederlandse zonne-energiesector de hand aan de ploeg om dwangarbeid aan te pakken.

De Arbeidsinspectie constateert bij de controle van 200 bouwplaatsen verspreid over Nederland bij circa 140 bouwplaatsen overtredingen. Bij meerdere installateurs van zonnepanelen werd het werk stilgelegd. Techniek Nederland komt met een pleidooi om een verplichte erkenning in te voeren voor installateurs van zonnepanelen, zodat beunhazen van de markt verdwijnen.

Tot slot boekt de BoerBurgerBeweging (BBB) een historische overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen en wordt de partij de grootste in de Eerste Kamer, wat mogelijk verstrekkende gevolgen heeft voor het wetsvoorstel van minister Jetten om de salderingsregeling af te bouwen.

Lees het volledige jaaroverzicht hieronder in de december 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten