logo
wvhj2023
© Chapter
© Chapter
18 december 2023

‘Slimme zet zonne-energiesector, afnemende groei aangegrepen voor professionalisering’

‘De zonnepanelenmarkt mag dan wel even “on hold” staan wat betreft groei, maar de koers richting professionalisering wijst op een sector die klaar is om sterker en stabieler terug te keren.’

Aan het woord is Rutger Laman Trip, chief operating officer bij Chapter. Het kalenderjaar 2023 markeert volgens Laman Trip een verschuiving in de immer dynamische zonnepanelenmarkt, die geplaagd werd door een flinke dip als gevolg van negatieve berichtgeving over zonnepanelen. Waar voorheen groei het leidende paradigma was, hebben de marktleiders in de sector volgens de ondernemer nu het strategische kompas gericht op professionalisering, om deze relatief rustige periode optimaal te benutten. ‘Deze ommezwaai biedt de kans om de kwaliteit en veiligheid van pv-installaties aanzienlijk te verbeteren’, aldus Laman Trip.

Van instroom naar professionalisering
Bij aanvang van het jaar stond de zonne-energiesector nog in het teken van keiharde, moeilijk te controleren groei. Chapter, met zijn online-leerplatform eerder gepositioneerd om te ondersteunen bij groeiende installatiebedrijven, stond paraat om zonne-energiebedrijven te helpen met het aanboren van een nieuwe talentvijver middels een zijinstroomtraject. In reactie op de groeiende vraag van installateurs werd de propositie van Chapter echter aangepast naar een focus op professionalisering.

Het bedrijf richt zich inmiddels actief op het ontwikkelen van geavanceerde trainingsprogramma’s die niet alleen gericht zijn op het overbrengen van technische vaardigheden, maar ook op het versterken van communicatie en veiligheidsprotocollen. De nadruk ligt niet langer alleen op het vergroten van het aantal installaties, maar juist op het waarborgen van de hoogste normen van vakmanschap.

Hybride leren als grootste les
Deze verandering heeft Chapter volgens Laman Trip in staat gesteld om waardevolle klanten aan te trekken, waaronder prominente namen als New Energy Systems, Greenchoice en 100% Zonnig. ‘De keuze van deze vooraanstaande bedrijven om met ons samen te werken, benadrukt niet alleen de groeiende erkenning van het belang van professionalisering, maar ook het vertrouwen in ons om een leidende rol te spelen in deze cruciale verschuiving naar een meer professionele en kwalitatief hoogwaardige zonne-energiesector.’

Een belangrijke les die uit deze verandering voortkwam, was volgens Laman Trip de erkenning van hybride leren als een integraal onderdeel van het primaire proces. ‘Het inrichten en onderhouden van een interactief Toolbox-ritme, waarmee je je VCA * of VCA ** kunt veiligstellen, is een voor de hand liggende manier om kwaliteit- en veiligheidsbewustzijn wekelijks, zo niet dagelijks te verbeteren.’

Chapters aanpak biedt deelnemers de vrijheid om kennisopbouw en onderhoud af te stemmen op hun individuele behoeften. Door een combinatie van theoretische kennis op te doen via het online- leerplatform – via een app, waar en wanneer het de deelnemers uitkomt – en praktijktraining en oefening met collega’s op de werkvloer tijdens de live Toolbox-meetings, wordt professionalisering niet alleen leuker, maar ook efficiënter en effectiever.

Certificering als hoeksteen
Een andere ontwikkeling die centraal staat in deze professionele verschuiving is de toenemende nadruk op certificering. In lijn met deze trend smeedt Chapter strategische partnerschappen met praktijkopleiders, bijvoorbeeld met BDA Dak- en Gevelopleidingen.

Educatieve instanties spelen al jaren een cruciale rol in het waarborgen van de kwaliteit en integriteit van zonnestroominstallaties. Met een samenwerking met Chapter kan dit ook op grotere schaal, omdat gebruikers de InstallQ-geaccrediteerde theorie tot zich kunnen nemen in het online- leerplatform. Daardoor is bij de praktijkopleider een verkort programma mogelijk, dat echt gericht is op de praktijk.

‘Zo kunnen we samen veel sneller, veel meer mensen certificeren met een InstallQ-diploma’, stelt Laman Trip. ‘Dit is ook nodig omdat de sector aantrekkelijker moet worden gemaakt voor nieuw talent. Gezien de vele ongelukken en ongevallen hebben de media het vak van zonnepaneelmonteur niet in een goed daglicht gezet, waardoor het moeilijker wordt om straks weer meer mensen te enthousiasmeren voor de pv-wereld. Want dit gaat weer nodig zijn, zodra de markt weer aantrekt en we te maken krijgen met de vergrijzing die leidt tot natuurlijke uitstroom van ervaren krachten.’

Diversificatie als voorbereiding
Terwijl de markt een adempauze neemt van de groei, wijst de focus op diversificatie op het belang van voorbereiding op veranderende omstandigheden. Recentelijk werd tijdens een informatief webinar dat Chapter faciliteerde, de noodzaak benadrukt om klaar te zijn voor andere werkzaamheden. De conclusies van dit webinar geven een helder inzicht in de stappen die bedrijven kunnen nemen om zich voor te bereiden op de hernieuwde groei.

In lijn met de groeiende behoefte aan diversificatie ging de discussie over opkomende gebieden binnen de duurzame-energiesector. Een opvallend onderdeel van de discussie betrof de verschuiving naar thuisbatterijen en warmtepompen als aanvullende werkzaamheden voor installateurs. Professionals uit de branche vragen zich af wanneer het verstandig is om in thuisbatterijen te investeren en de meeste zijn het erover eens zijn dat nu investeren in warmtepompen sowieso verstandig is. Deze strategische diversificatie biedt niet alleen stabiliteit tijdens de huidige marktpauze, maar zorgt er ook voor dat installateurs klaar zijn voor de toekomst.

Zonnestroomsector 2.0
‘Terwijl de zonnestroomsector zich aanpast aan deze nieuwe realiteit, zijn de stappen richting professionalisering, hybride leren, certificering en diversificatie essentieel om de basis te leggen voor een duurzame en veerkrachtige toekomst’, besluit Laman Trip. ‘De zonnepanelenmarkt mag dan wel even “on hold” staan wat betreft groei, maar de koers richting professionalisering wijst op een sector die klaar is om sterker en stabieler terug te keren.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten