logo
wvhj2023
© Timon Schneider | Dreamstime.com
© Timon Schneider | Dreamstime.com
11 december 2023

Nederland lanceert op klimaattop coalitie voor afbouw fossiele subsidies

Nederland heeft op de klimaattop COP28 van de Verenigde Naties een internationale coalitie gelanceerd om fossiele subsidies af te bouwen. Naast Nederland nemen onder meer België, Frankrijk en Spanje deel.

Ook Oostenrijk, Ierland, Finland, Antigua en Barbuda, Canada, Denemarken, Costa Rica en Luxemburg zijn onderdeel van de coalitie.

20 miljard euro
Tijdens de klimaattop van Glasgow werd in 2021 al afgesproken inefficiënte fossiele brandstofsubsidies af te bouwen, nadat de G20-landen dit al in 2009 besloten.

Uit een analyse van het kabinet bleek dat in Nederland ongeveer de helft van alle fossiele voordelen vastzit in internationale afspraken, goed voor zo’n 20 miljard euro. Als Nederland die wil afbouwen, moet het dus optrekken met andere landen. Ook omdat te voorkomen dat uitstoot van broeikasgassen en economische activiteit vervolgens plaatsvindt op andere plekken op de wereld.

Transparantie
Daarom heeft Nederland nu de coalitie opgericht die gezamenlijk gaat optrekken bij het afbouwen van de voordelen. De aanpak richt zich op de volgende 3 pijlers:

De eerste stap om fossiele subsidies af te bouwen, is beter inzicht krijgen per land. De aangesloten landen willen een overzicht van hun fossiele subsidies publiceren vóór de volgende VN-Klimaatconferentie (COP29) in 2024. Nederland stelt dat samenwerking tussen landen en internationale organisaties cruciaal is, evenals het ontwikkelen van een rekenmethode die door ieder land kan worden gebruikt.

Internationale afspraken
De coalitie werkt ten tweede samen bij het identificeren en aanpakken van internationale barrières die het afbouwen van fossiele subsidies in de weg staan. Nederland heeft recent een inventarisatie gedaan waaruit blijkt dat de helft van alle subsidies voortkomt uit internationale afspraken. Voorbeelden zijn de vrijstelling van accijns op zware stookolie in de scheepvaart en de vrijstelling van accijns op het verbruik van brandstoffen in de internationale luchtvaart. De andere landen lopen tegen dezelfde barrières aan en willen dit graag gezamenlijk aanpakken.

Nationale maatregelen
Tot slot moet er een internationale dialoog komen om kennis te delen, nationale strategieën voor de afbouw van fossiele voordelen te ontwikkelen en te streven naar gezamenlijke actie om weglekeffecten – het verplaatsen van vervuilende economische activiteiten – te minimaliseren. Zo kan er ook een gelijk speelveld tussen landen worden behouden. Deze internationale dialoog kan jaarlijks plaatsvinden tijdens COP-bijeenkomsten.

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten besluit: ‘Fossiele subsidies hebben geen plek in een schone economie en moeten worden afgebouwd. Daarom is in Nederland voor zo’n 4,8 miljard euro de afbouw al ingezet. Tegelijkertijd zien we dat de helft van alle subsidies vastzit in internationale afspraken en moeten we dus samenwerken met andere landen. Daarom is het goed nieuws dat we vandaag een internationale coalitie lanceren die samen fossiele subsidies wil afbouwen. Dat doen we door het scheppen van transparantie, het aanpakken van internationale afspraken en het samenwerken bij nationale afbouwtrajecten.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten