logo
wvhj2023
© Technique Solaire Nederland
© Technique Solaire Nederland
2 december 2023

Project van de week | BillyBird Park Drakenrijk neemt drijvend zonnepark in gebruik

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week het drijvende zonnepark BillyBird Park Drakenrijk van Technique Solaire Nederland.

Het drijvende zonnepark in het Limburgse Reuver met een oppervlakte van 4,3 hectare is in november in gebruik genomen en zal in april 2024 officieel geopend worden.

Meerdere plassen
BillyBird Park Drakenrijk is een recreatiepark rond meerdere plassen. Een van die plassen, vlak naast de A73 gelegen, dient als reservoir en bevat vers water voor de recreatieplassen. BillyBird en Technique Solaire hebben samen onderzocht of dit reservoir geschikt is om te voorzien van zonnepanelen.

Samen met BillyBird is ervoor gezorgd dat het zonnepark volledig geïntegreerd is in de omgeving. Zo levert het zonnepark een bijdrage aan de recreatiewaarde van BillyBird Park Drakenrijk.

Eerste drijvende zonnepark
‘Dit is een bijzonder project voor Technique Solaire Nederland’, vertelt directeur Dick Teunis van Technique Solaire Nederland. ‘Voor ons bedrijf is dit het eerste drijvende zonnepark dat we gerealiseerd hebben. Voor mij persoonlijk is dit eveneens een bijzonder project, want deze drijvende pv-installatie heb ik, na in 2018 nieuw gestart te zijn in de energiesector, zelf geacquireerd. Het is prachtig om dit gehele, voor mij onbekende, proces van begin tot het einde mee te mogen maken. Het zonnepark is in nauwe samenwerking met eigenaar Ton Derks van BillyBird en de gemeente in de personen van beleidsmedewerker Ton van Loon en wethouder Marcel Roelofs, ontwikkeld en gebouwd. De projectbegeleiding was in handen van onze projectmanager, Thibaud Baley.’

De zonne-energie-installatie van BillyBird Park Drakenrijk in cijfers

Fabrikant zonnepanelen: Canadian Solar

Aantal zonnepanelen: 12.896 stuks met een totaalvermogen van 7,0 megawattpiek

Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen hebben een vermogen van 545 wattpiek per stuk

Verwachte jaarlijkse stroomproductie: 6.442 gigawattuur

Omvormers: Sungrow

Montagesysteem: ISIGenere

Oude zandgroeve
Het zonnepark kan zo’n 2.600 huishoudens van stroom voorzien, hetgeen meer dan de helft van alle huishoudens in Reuver is. ‘De plas was voorheen een oude zandgroeve zonder enige biodiversiteit’, vervolgt Teunis. ‘Doordat er volop bomen en struiken zijn aangeplant, een oeverzwaluwwand en diverse poelen zijn aangelegd, ontstaat er nu ook een gebied met biodiversiteit en leefbaarheid voor dieren in de omgeving.’

Het zonnepark bij BillyBird park Drakenrijk is het tweede zonnepark van Technique Solaire in Nederland dat onderdeel is van de Franse JLT Invest Groep. In 2025 wil de groep 1 gigawattpiek aan zonneparken in bedrijf hebben. Het huidige geïnstalleerd vermogen bedraagt 450 megawattpiek.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten